Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Aké zmeny prinesú motoristom elektronické diaľničné známky?

Datum: 10.02.2016

Od januára roku 2016 vstúpilo do platnosti používanie elektronických diaľničných známok. Mnohí motoristi v tejto súvislosti ocenia minimálne to, že už nebudú musieť lepiť a následne odstraňovať papierové nálepky z čelného okna svojho auta. Aké ďalšie  zmeny spojené so zavedením nového elektronického systému diaľničnej evidencie môžeme v praxi očakávať?

Pre motoristov nie je určite novinkou, že na Slovensku platí od 1. januára tohto roku  používanie elektronických diaľničných známok. Okrem efektívnejšieho spôsobu evidencie a kontroly by mal nový elektronický systém vydávania diaľničných známok zjednodušiť život aj motoristom, ktorí už nebudú musieť papierové známky prácne zháňať a kupovať. Budú mať tieto zmeny vplyv na našu peňaženku? Čo treba vedieť pri zmene evidenčného čísla vozidla (EČV), havárii, krádeži či strate auta?

Čo ponúka nový systém motoristom?

Uvedená  povinnosť sa, obdobne ako pri papierovej forme diaľničných známok, vzťahuje na osobné autá do 3,5 tony počas jazdy po spoplatnených úsekoch ciest. Nový systém elektronických diaľničných známok by mal celkovo zefektívniť spôsob ich vydávania, ako aj systém ich kontroly vo vozidlách.

V úlohe motoristov určite oceníte najmä skutočnosť, že už nebudete musieť na okno svojho auto nič lepiť či mať vo vozidle potvrdenie o kúpe známky. Zároveň by už motoristov nemali zaťažovať ani obmedzenia spojené s fyzickou kontrolou nálepiek políciou, kedy často dochádzalo k spomaľovaniu dopravy a tvorbe dlhých kolón. Toto bude mať pozitívny vplyv nielen na lepšiu plynulosť premávky na diaľniciach, ale v konečnom dôsledku aj na našu peňaženku v podobe nižších nákladov na prevádzku vozidla.

E-známku získate jednoduchšie

Ďalšou nezanedbateľnou výhodou je jednoduchý spôsob zakúpenia elektronickej známky cez web z pohodlia domova, aj prostredníctvom príslušnej aplikácie vo vašom mobilnom zariadení. Známky si môžete zakúpiť aj v kamenných predajniach, na čerpacích staniciach a prostredníctvom samoobslužných automatov na hraničných priechodoch.

Ceny sa nemenia, kontrola sa sprísni

Potešujúcou správou je aj to, že doterajšie ceny diaľničných známok ostanú nezmenené a ich výška bude podobne ako doteraz závisieť od doby ich platnosti (denné, týždenné, mesačné, ročné). Navyše, vo svojom aute nemusíte nosiť žiadny doklad o ich zaplatení.

Zmena však nastala v podobe nového spôsobu kontroly e-známok cez stacionárne radary a mobilné zariadenia vo vozidlách na spoplatnených úsekoch diaľnic, ktoré platnosť či prítomnosť známky vo vašom vozidle operatívne overia prostredníctvom registrácie EČV. V prípade absencie e-známky vám bude v rámci objektívnej zodpovednosti zaslaná pokuta na vašu adresu.

Ako postupovať pri zmene EČV, strate či krádeži auta?

Elektronické diaľničné známky sú podobne ako doteraz platné papierové nálepky neprenosné. Napríklad, ak máte ročnú elektronickú diaľničnú známku a v priebehu jej platnosti si zakúpite nové auto, nemôžete si ju preniesť na toto nové vozidlo. Známku si v takomto prípade môžete upraviť a následne vám bude platiť naďalej. A to aj pri zničení, strate alebo krádeži vozidla, ako aj pri akejkoľvek zmene EČV.

Pri zmene evidenčného čísla auta musíte spolu s fotokópiou nového Osvedčenia o evidencii vozidla predložiť aj fotokópiu pôvodného Osvedčenia alebo fotokópiu potvrdenia o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, takzvanej "bielej karty".

Nielen v tejto súvislosti je nevyhnutné, aby ste mali uzatvorenú zákonnú poistku, z ktorej príslušná poisťovňa uhradí inému vodičovi škodu v prípade, ak sa preukáže, že vznikla vaším zavinením. Vzniknutá škoda môže byť niekedy značne nákladná a jedine dobré PZP vás môže pred jej materiálnymi dôsledkami účinne ochrániť.

Poistenie auta vám ušetrí prípadné náklady

Aj pri kúpe elektronickej diaľničnej známky treba mať na zreteli, že jazda na diaľničných komunikáciách prináša so sebou mnohé nepredvídateľné situácie a riziká. K zvýšeniu vášho jazdného komfortu určite prispeje, ak budete včas myslieť aj na uzavretie havarijného poistenia.

Táto forma poistenia vám pomôže významne zmierniť ekonomický dopad a materiálne dôsledky prípadných kolíznych situácií spojených so škodou na vašom aute počas jazdy cez spoplatnené úseky diaľnic. Prípadné odcudzenie alebo poškodenia vášho vozidla budete lepšie zvládať s poistením proti krádeži či vandalizmu.

Nezabudnite ani na bezpečnosť spolucestujúcich

Každý z nás vie, že pred samotným vznikom niektorých dopravných situácií nielen pri jazde na diaľnici nás neuchráni ani najlepšie poistenie. Avšak, v prípade, že patríte medzi aktívnych  motoristov, ktorí často jazdia práve po diaľniciach a rýchlostných cestách, mali by ste obzvlášť myslieť na svoju bezpečnosť a bezpečnosť prepravovaných osôb.

Z tohto dôvodu sa vám okrem kúpy diaľničnej známky určite oplatí rozhodnúť aj pre tzv. poistenie sedadiel v aute pre vodiča a pasažierov, vďaka ktorému poskytnete sebe a spolujazdcom účinnú ochranu pred prípadnými následkami dopravnej nehody.

Foto: Sounder Bruce, Flickr


Čítané: 4961 x