Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Kedy prezúvať na zimné pneumatiky?

Datum: 13.10.2016

Čas prezúvania letných pneumatík na zimné pneu je opäť tu. Aj keď sa Vám možno zdá, že denné teploty sú ešte dostatočne vysoké a zimné pneumatiky teda nepotrebujete, môže sa Vám to škaredo vypomstiť. Ranné teploty sú totiž už pomerne nízke a tomu zodpovedá aj stav vozoviek. Ako je to teda s prezúvaním pneumatík? 

Kedy prezúvať na zimné pneumatiky podľa zákona

Povinnosť obuť vozidlu zimné pneumatiky vyplýva slovenským vodičom zo zákona. Podľa neho musíme mať zimné pneu obuté v období od 15. novembra do 31. marca. Okrem toho zákon určuje, že každý vodič je povinný používať na svojom vozidle zimné pneumatiky v prípade, že je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy. Čo z toho teda vyplýva pre vodičov? Povinnosť prezuť pneumatiky na zimné aj v prípade, že kalendár ešte neukazuje 15. november, no počasie nie je príliš priaznivé.

Kedy sa odporúča obuť zimné pneu

Každý skúsený a zodpovedný vodič určite vie, že prezúvanie zimných pneumatík sa neviaže len k určitému dátumu. Niekedy je totiž potrebné oveľa skôr. A to nielen pre riziko nehody, ale aj pokuty. V začiatkoch jesenného a zimného obdobia  sa teda motoristom odporúča sledovať prognózy počasia a prezúvanie pneumatík im prispôsobiť. Platí, že ak priemerná teplota dosahuje vo viacerých po sebe nasledujúcich dňoch len 70C, je potrebné pneumatiky prezuť. Každý zodpovedný vodič by však mal do úvahy vziať aj podmienky, v akých jazdí. Ak svoje vozidlo používate najmä ráno a v horských oblastiach, je možné, že zimné pneu budete potrebovať aj skôr.

Aké postihy Vám hrozia, ak neprezujete?

Azda najväčším rizikom je možnosť nehody. Zvládnuť vozidlo na klzkom povrchu a letných pneumatik je veru ťažká úloha. Určite aj tie najlacnejšie pneumatiky na zimu poslúžia omnoho viac, ako vysokokvalitné letné pneumatiky. Nemusíte sa teda ani takpovediac buchnúť po vrecku! Postačia kvalitné zimné, hoci aj najlacnejšie pneumatiky. Vodiči by si teda mali nechať pneumatiky prezuť už len pre vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť posádky vozidla. Okrem toho však pri neprezutí pneumatík hrozí aj poriadna pokuta. A ak by ste mali na zľadovatenej vozovke nehodu a nemali by ste prezuté pneumatiky na zimné, poisťovňa by Vám nemusela nahradiť škodu. Stojí to riziko za to? Určite nie! 

 

 

Autorské právo: luckybusiness / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 15088 x