Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Lacné pneumatiky vás môžu vyjsť veľmi draho!

Datum: 05.02.2018

Dnešná spotrebná doba nás núti hľadať najnižšie ceny všetkého, čo potrebujeme vymeniť, keď sa to opotrebuje. Toto pravidlo však nie je rozumné uplatňovať v prípade nákupu pneumatík. Vieme, že kúpa nových pneumatík nie je lacnou záležitosťou. Mali by sme ale kupovať také, ktoré nám budú dlho slúžiť, aby sme nemuseli tak skoro kupovať ďalšie. 

Treba myslieť aj na bezpečnosť, na ktorej sa vo veľkej miere podieľajú aj pneumatiky – nesú celú váhu vozidla i cestujúcich. Kúpa nekvalitných pneumatík nie je preto rozumná. Chcite také, ktoré dobre držia na vozovke a poskytujú dostatok trakcie. Je dôležité pochopiť vzťah ceny k výkonu a životnosti.

ZNAČKOVÉ vs. NEZNAČKOVÉ

Každá dobrá značka má v portfóliu vyrábaných pneumatík také, ktoré majú skvelú konštrukciu a vysokú kvalitu. Pneumatiky porovnateľnej kvality rôznych výrobcov sa pohybujú v podobnej cenovej relácii. Ak hľadáte tie najlacnejšie pneumatiky na trhu, budete sa musieť vzdať overeného výrobcu a kúpiť neznačkové. Lacné pneumatiky nemusia byť nekvalitné, ale riziko tam je. Pri ich výrobe nemusia byť dodržané prísne kvalitatívne štandardy. Dostanete to, za čo si zaplatíte. 

Ak vám váš rozpočet neumožňuje kúpu značkových pneumatík, je to v poriadku, pretože je stále bezpečnejšie jazdiť na neznačkových nových pneumatikách ako na starých zjazdených pod limit. Je dobré kúpiť najdrahšie, aké si môžete dovoliť, z dlhodobého hľadiska vás to vyjde lacnejšie. Vaša bezpečnosť je tak vysoká, ako je vysoká kvalita vašich pneumatík. Lacné pneumatiky sú mýtus. Kupujte kvalitu, nie cenu.

MOŽNÉ RIZIKÁ

Správne pneumatiky môžu rozhodnúť o vašom osude v prípade nečakanej ostrej zákruty počas jazdy v daždivej noci. Vaše nákupné rozhodnutie môže ovplyvniť cena, ale nemala by byť jediným kritériom. Berte do úvahy aj bezpečnosť, stabilitu, priľnavosť, ovládateľnosť a jazdné kvality. Všetky pneumatiky nie sú rovnaké. Každá reaguje inak z hľadiska opotrebenia, trakcie a spotreby paliva. Niektoré lepšie ako iné. 

Vezmime si pneumatiky Michelin. Milujú ich tí, čo ich majú, aj tí, čo ich nemajú. Ich kvalita je prémiová a mnohí z nás si ich žiaľ nemôžu dovoliť. Miesto povrchného výberu si spravte prieskum trhu. Možno zistíte, že internetové obchody majú aj lacné pneu kvalitných značiek, najmä ak vystihnete tovar v akcii alebo vo výhodnej ponuke. K najobľúbenejším, pritom stále lacným môžeme pokojne zaradiť overených výrobcov ako Matador, Barum, Goodyear, Continental, Dunlop a mnoho ďalších. 

Napríklad Matador MP47 Hectorra 3 sú cenovo dostupné, pritom patria do novej generácie vysokorýchlostných pneumatík aj pre vozidlá vyššej triedy. Medzi hlavné výhody patrí široká ponuka ich rozmerov, dlhá životnosť a výhodný pomer cena – kvalita. Ich inovatívny dezén zaisťuje vysokú bezpečnosť na mokrom aj suchom povrchu. Dokonca sú opatrené indikátorom opotrebenia ak hĺbka dezénu klesne pod predpísané milimetre. 

Dezény jednotlivých pneumatík môžeme zaradiť medzi symetrické, asymetrické a smerové. Pneumatiky so symetrickým vzorom dezénu je možné na vozidle akokoľvek meniť a otáčať. Asymetrické majú rozdielny vzor z vnútornej a vonkajšej strany pneumatiky, pričom je nutné dodržať jej správne umiestnenie na aute. Na pneumatike so smerovým (šípovým) vzorom dezénu je nutné dodržať smer otočenia pneumatiky. Každý z dezénov má svoje výhody i slabiny.

 

P. S.: Ktoré diely automobilu sa majú dotýkať zeme? V ideálnom prípade pneumatiky J

Čítané: 1972 x