Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Máte starý komín? Predchádzajte problémom!

Datum: 25.11.2014

Niektoré komíny sa nevyhnú rekonštrukcii, aby sa predišlo problémom pri spaľovaní splodín. Hlavne ak sa jedná o staršie komíny. Tie majú často aj malý priemer a vtedy je potrebné tento priemer zväčšiť pomocou frézovania. Vyhláška Slovenskej republiky však hovorí, že po vyfrézovaní je potrebné komín povinne prevložkovať. Je to nie len povinnosť, ale taktiež tým zabránite prieniku splodín do obytnej časti. 

Vložkovanie komínov

Vložkovanie komínov zabezpečí, že splodiny pri spaľovaní nebudú prechádzať do obytných priestorov, ale práve pomocou vložky cez komín až do ovzdušia.  Je to v podstate  jednoduchý proces, ktorý trvá jeden deň, takže sa nemusíte obávať dlhodobého neporiadku. Dôležité však, aby bolo vložkovanie komínov vykonané profesionálne a pomocou kvalitných materiálov, aby nedošlo k ďalším problémom, ktoré by mohli spôsobiť, že vložkovanie by nesplnilo svoj účel a priechod splodín by nesmeroval priamo cez komín do ovzdušia. Získate tak efektívny ťah pri spaľovaní.

Kedy je potrebné vložkovať:

-       ak si to vyžaduje spotrebič,

-       ak do obytnej časti prechádzajú splodiny,

-       ak do komína preniká vlhkosť,

-       ak frézujete, tak je potrebné komín aj vyvložkovať.

Rekonštrukcia komína

Staršie komíny už často nespĺňajú svoj účel a tak je potrebná ich rekonštrukcia. Staré komíny majú často malý priemer alebo sú ich vložky poškodené, prípadne sú vyrobené z nevhodných materiálov, ako je azbest.

Ak je priemer komína malý, komín je potrebné vyfrézovať, aby sa zväčšil jeho rozmer, no zároveň je potrebné komín aj vyvložkovať a zabezpečiť, aby splodiny smerovali do komína a nie do obytnej časti.

Ak je vložka nekvalitná, je potrebná rekonštrukcia a je potrebné vložiť do komína novú vložku. Vložka by mala byť z materiálov, ktoré spĺňajú predpisy o komínoch Slovenskej republiky.

Vložkovanie komínov je rýchly spôsob, ako si môžete zrekonštruovať svoj starý komín. Sú potrebné len malé stavebné úpravy. Komín bude zrekonštruovaný rýchlo a bez zbytočne vysokých nákladov, ktoré by boli potrebné pri stavbe nového komína.

 

FOTO by artur84 freedigitalphotos.net

Čítané: 3403 x