Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Pripravte svoju spálňu na letné horúčavy a vyhnite sa prebdeným nociam

Datum: 22.06.2015

Teploty stúpajú a noci vo vyhriatej spálni začínajú byť neznesiteľné. Niet sa čo čudovať, kvalitne sa vyspíte len v miestnosti, kde teplomer neukazuje viac ako 20 °C.

Úplne ideálne je, keď máte v spálni 16 - 19 °C. Ak si ale v lete neusteliete v pivnici, takých teplôt dosiahnete len ťažko. Čím sú ale teploty v miestnosti vyššie, tým horšie sa zaspáva, spánok nie je tvrdý a často sa z neho budíme. Po takej noci rozhodne nevstanete svieži a plní energie.

Vetrajte s rozmyslom

Okrem teploty je pre kvalitný spánok dôležité tiež ticho a tma. Ráno a večer dôkladne vyvetrajte, najmä v noci ale nezabudnite na sieť proti hmyzu. Pokiaľ ju nemáte, vetrajte len so zhasnutými svetlami. Zabránite tak náletu komárov a môr, ktoré by vás v noci budili.

Dôležitým opatrením je tiež celodenné zatiahnutie roliet či závesov. Keď do izby nepustíte slnko, zabránite ohrievaniu interiéru a večer bude v spálni o niečo lepšie. Cez deň tiež nenechávajte otvorené okná. Kvôli prúdiacemu teplému vzduchu by ste izbu skôr vyhriali.

Na noc môžete naopak nechať okná otvorené. Pokiaľ ale bývate v meste, zvážte používanie štupľov do uší. Zabezpečíte si potrebné ticho a vyhnú sa vám nečakané nočné budíky kvôli hluku z ulice.

Venujte pozornosť perine a matracu

Zvýšenú pozornosť si zaslúži aj vaša posteľ. V prvom rade vymeňte perinu za ľahkú prikrývku alebo deku. Môžete tiež spať len pod samotnými obliečkami či plachtou. Dôležité sú aj materiály - obliečky by mali byť bavlnené, ľanové alebo z iných prírodných materiálov. Rovnako tak pyžamo.

Základom kvalitného spánku je ale v každom ročnom období poriadny matrac. Jedine taký sa totiž prispôsobí potrebám vášho tela, poskytne potrebnú oporu a rozlámané rána sa stanú minulosťou.

Nielen na leto preto odporúčame priedušné matrace od českej firmy Tropico. Zájdite sa pozrieť do jednej z mnohých predajní a vyberte si matrac, s ktorým sa pohodlne vyspíte aj v tých najväčších horúčavách.

Čítané: 3367 x