Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Na čo si dať pozor pri výbere krbu

Datum: 24.10.2016

Hovorí sa, že na dve veci sa dá pozerať donekonečna – na parkujúcu ženu a oheň v krbe. Ak si aj vy chcete užiť zimné večery zabalený v deke s horúcim čajom na vašej pohodlnej sedačke a chýba vám už len oheň a hlavne krb. Tu je niekoľko rád, na čo si dať pozor pri jeho výbere.

Čo je pre vás lepšie – kachle alebo krbová vložka?

 

Ak chcete myslieť ekonomicky a efektívne, sú pre vás vhodnejšie krbové vložky. Prečo? V porovnaní s otvorenými krbmi sú účinnejšie až o 50 % (účinnosť otvoreného krbu je 30 %, krbovej vložky 80 %). Tu však ich výhody nekončia – sú bezpečnejšie a dokážu lepšie vyhriať priestor. A čo ich nevýhody v porovnaní s kachľami? Sú náročnejšie na inštaláciu, preto je ideálne na ne myslieť už pri projektovaní, zatiaľčo kachle stačí napojiť na komín a nemusíte vôbec murovať.

Vyberte optimálny výkon

 

Výkon krbu je bezpochyby jedným z najdôležitejších kritérií pri jeho kúpe. Musíte si dať pozor na to, aby nebol zbytočne vysoký, ale ani prinízky. Prečo? Pretože poddimenzovaný krb nedokáže priestor vyhrievať, a keď je predimenzovaný, dochádza k dechtovaniu a zanášaniu komína. A ako vypočítať optimálny výkon krbu? Na 20 metrov štvorcových vám stačí 1 kW, ale zohľadniť musíte aj to, či bude zateplenom dome, alebo nie. Pretože pri novších a hlavne zateplených domoch dokáže 1 kW vykúriť až 40 metrov štvorcových.

Aké palivo je pre vás

To, aké palivo si vybrať, závisí hlavne od vašich skladovacích priestorov. Ak máte prístrešok alebo veľkú pivnicu, kde môžete skladovať drevo, potom si kúpte krb na drevo. Myslite na to, že lepšie sa kúri drevom z listnatých stromov. Ak ste však limitovaný priestorom, dobrou a hlavne efektívnou variantou sú pelety. Tie majú lepšie vlastnosti ako drevené brikety. Ak chcete kombinovať rôzne druhy paliva, kúpte si univerzálne kachle. 

Čítané: 3500 x