Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Nedokonalé stavebné otvory na novostavbe

Datum: 25.10.2016

Aby ste pri stavbe domu či bytu mali správne fungujúce dielo ako celok, je potrebné pri stavbe používať materiály, ktorých vlastnosti a kvalita je špičková. Na trhu je na výber množstvo produktov na stavbu, ako si však vybrať tie správne. Poradíme vám, ako vybrať vhodné okná pri rekonštrukcii. 

Okná sú jedným z najdôležitejších prvkov domu či bytu, ktoré ovplyvňujú hlučnosť, teplotné úniky. Okná tiež plnia estetickú funkciu. Je preto veľmi dôležité pri výbere okien pre váš byt či dom vybrať si spoľahlivú firmu, ktorá okná bude dodávať a montovať.

Stavebný otvor

Stavebný otvor pre osadenie okna musí byť súdržný, suchý a zbavený hrubých nečistôt a byť rovný. Pri montáži okien nemôže byť vlhká omietka. Pripravenosť otvoru sa však často podceňuje, často len kvôli úspore času pri ich výmene.

Montáž okien sa nedoporučuje pri teplotách pod bodom mrazu. Ak je potrebná montáž aj pri nižších teplotách, je nutné používať tepelnú výplň pripojovacej špáry a špeciálnu PUR penu pre použitie v mraze. Ak sa pri mraze vytvorí námraza, je potrebné ju odstrániť. Tiež treba dbať na zvýšenú krehkosť materiálu v mraze.

Rozmery otvoru na okná

Okná sú dnes vyrábané na mieru konkrétneho otvoru. Rozmer otvoru je preto nutné presne zamerať. Zameranie by mali vykonať vyškolený pracovníci firmy. Okno má byť spravidla o 10 – 30 mm menšie ako otvor.  

Priebeh montáže

Pred montážou si skontrolujte druh okien – rám, zasklenie, farbu a podobne. Skontrolujte si správne otváranie, rozmery a prípadné poškodenie či nedostatky je treba ihneď riešiť s montážnymi pracovníkmi firmy.

Pred osadením okna do otvoru je nutné previesť na ráme prípravu pre budúce správne prevedenie pripojovacej špáry, ktoré spočíva väčšinou v nalepení vodotesných a parotesných fólii alebo kompresných pások. Pri zanedbaní tohto kroku sa len ťažko správne pripojí špára.

Rám je osadený do pripraveného a začisteného otvoru do požadovanej polohy. Musí byť vyrovnaný vo vodorovnom aj zvislom smere.

Ak by bola montáž okna nedokonalá, vzniknú vám následné technické problémy ale tiež problémy v zmysle úniku energií. 

 

 

 

Autorské právo: 1markim / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 4008 x