Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Potrebujem 7 komorové okná do paneláku?

Datum: 12.11.2016

Na trhu je obrovské množstvo rôznych typov okien. A laik často nevie, aké okno si má vybrať. Častou otázkou je to, koľko takzvaných komôr by mal mať profil plastového okna. Je potrebné veriť radám mnohých predajcov, ktorí tvrdia, že čím viac komôr tým lepšie? Nemusí to byť vždy také jednoznačné. Aj keď sa dá povedať, že viackomorové okná sú naozaj kvalitnejšie, nemusia byť vždy nutnosťou. 

Čo sú vlastne 7 komorové okná?

Hlavnou úlohou viackomorových okien je lepšia tepelná izolácia, a teda obmedzenie úniku tepla z interiéru do exteriéru. To je zabezpečené najmä v prípade, ak je dom, respektíve byt, zateplený. V tom prípade 7 komorové okná plnia svoju funkciu. O čo však vlastne ide a čo sú tieto takzvané komory?

Ide o akési vzduchové komory alebo dutiny, ktoré sa nachádzajú vo vnútri plastového profilu okna. Ako je možné, že takéto vzduchové komory dokážu izolovať? Je to jednoduché. Práve vzduch je totiž ten najlepší tepelný izolant. Čím viac komôr, tým okno dokáže izolovať lepšie. Pri výbere kvalitného okna je však dôležité dbať aj o to, aby plastový profil okna bol dostatočne široký. To znamená, že ak bude mať aj okno viacero komôr, no rám okna bude úzky, veľké množstvo komôr nemá význam. V každom prípade si teda pri výbere okien zvoľte kvalitného dodávateľa.

7 komorové okná v paneláku - áno alebo nie?

Ako je to teda v skutočnosti so sedem komorovými oknami? Sú do panelákového bytu potrebné? Závisí to od viacerých faktorov. Dôležitá je napríklad poloha bytu. Ak je to takzvaný vonkajší byt, ktorý sa nachádza na kraji paneláku, uniká teplo tadiaľ. Ak navyše nie je zateplený alebo je prípadne situovaný na najvyššom poschodí, sedem komorové okná naozaj nemajú zmysel. Teplo totiž uniká tak do strán, ako aj strechou a žiadne, ani tie najkvalitnejšie okná, túto situáciu nezachránia. V tomto prípade sa do 7 komorových okien naozaj neoplatí investovať. Postačia vám napríklad aj kvalitné štyri, či päť komorové okná. Sedem komorové okná teda naozaj do panelákového bytu kupovať nemusíte. Hodia sa skôr do pasívneho rodinného domu.

Čítané: 3485 x