Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Aký stavebný materiál použiť na stavbu domu?

Datum: 30.11.2016

Zvažujete stavbu rodinného domu? Rozhodnutie o type rodinného domu a výbere stavebného materiálu ovplyvní vaše bývanie a rodinný život na dlhé roky, preto si to treba poriadne premyslieť. Každý stavebný materiál má totiž svoje výhody aj nevýhody a tak sme si pre vás pripravili stručný prehľad. 

Rodinný dom z pálenej tehly

Pálená tehla je tradičný stavebný materiál, ktorý sa na stavbu domu využíva už dlhé roky. Môžeme ju považovať za ekologický materiál a ani jej následná recyklácia výrazne nezaťažuje životné prostredie. Najväčšou výhodou tehly je jej dlhá životnosť a odolnosť. Taktiež má dobrú pevnosť, nosnosť a ľahkú opracovateľnosť. Vďaka dobrým tepelnoizolačným vlastnostiam tiež tehlové stavby netreba dodatočne zatepľovať.  Medzi nevýhody tehly by sme mohli zaradiť jej hmotnosť a lámavosť. Taktiež výstavba tehlovej stavby vyžaduje množstvo takzvaných mokrých procesov, čo kvôli potrebe schnutia a zrenia, značne predlžuje dobu výstavby.

Drevodom

Popularita drevodomov v posledných rokoch naberá na popularite. Môžu predovšetkým za to prednosti dreva ako prírodného materiálu. Pod drevodomom si však netreba predstaviť len klasické horské zruby, ale aj drevené stavby s modrenou architektúrou. Medzi hlavné výhody dreva patrí kvalita bývania ako aj ekologické riešenie. Stavby z dreva poskytujú dobré tepelnoizolačné vlastnosti v drsných klimatických podmienkach. Taktiež majú príťažlivý vzhľad a dlhú životnosť, čo dokazujú mnohogeneračné drevenice z minulého storočia po celom Slovensku. Nevýhodou drevodomov však zostáva náchylnosť na napadnutie hubami či hmyzom. Ďalej je to vyššia horľavosť materiálu  a nebezpečenstvo hniloby.

Rodinný dom z pórobetónu

Pórobetónové tvárnice sa zaraďujú medzi novšie stavebné materiály. V poslednej dobe sa však tešia čoraz väčšej popularite, za čo vďačia predovšetkým nárastu výstavby nízkoenergetických domov. Veľkou výhodou týchto tvárnic je ich ľahká opracovateľnosť, rezanie a presné tvarovanie. Za veľkú výhodu sa tiež považuje ich zdravotná nezávadnosť, ako aj nehorľavosť. Pórobetónové tvárnice sú však veľmi nasiakavé, čo si vyžaduje zabezpečiť kvalitnú hydroizoláciu. Odporúčame preto  použiť produkty Sika. Nevýhodou sú tiež zlé zvukovo-izolačné vlastnosti, ako aj nižšia pevnosť v porovnaní s tehlou.

Čítané: 4142 x