Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Ako správne riešiť vykurovanie rodinného domu

Datum: 20.12.2016

Vykurovanie domácností a rozličných nehnuteľností je jednou z otázok, ktoré rieši každý majiteľ objektu. Ak je dom vykurovaný správne, objektu zabezpečí teplo a prístup k teplej úžitkovej vode. 

V minulosti prevládalo vykurovanie domu pomocou tuhého paliva, dnes sa začínajú do popredia dostávať ekologickejšie alternatívy. Jednotlivé alternatívy na vykurovanie domu sa od seba odlišujú ekologickosťou, hospodárnosťou či cenovým rozpätím.

Zvoliť vhodné vykurovacie zariadenie však nie je jednoduchou záležitosťou. Aby bolo zvolené vykurovacie zariadenie naozaj efektívne, pred samotným rozhodnutím sa musí zohľadniť prístup ku jednotlivým zdrojom vykurovania a veľkosť plochy, ktorá má byť vykurovaná. Medzi najčastejšie alternatívy, pomocou ktorých sa domácnosti vykurujú, sú nasledovné:

 

  • vykurovanie pomocou tuhého paliva: realizuje sa najmä pomocou dreva a uhlia. Niektoré domácnosti tiež vykurujú pomocou koksu, paliet či brikiet. Veľkým plusom je to, že vykurovanie nie je závislé od výpadkov jednotlivých dodávok paliva ani elektrickej energie. Ak sa domácnosť vykuruje pomocou dreva, ušetrí nemalé finančné prostriedky, nevýhodou je však čas, ktorý musí byť prevádzkovaniu zariadenia obetovaný.
  • vykurovanie pomocou zemného plynu: predstavuje najrozšírenejší spôsob, pomocou ktorého domácnosti vykurujú. Nespornou výhodou vykurovania pomocou zemného plynu je relatívne hustá sieť plynových potrubí a priaznivá cena za plyn. Na súčasnom trhu s vykurovacou technikou je už možné nájsť aj ekologickejšie alternatívy plynových kotlov, ktorú predstavuje kondenzačný plynový kotol.
  • vykurovanie pomocou elektrickej energie: výhodou vykurovania pomocou elektrickej energie je to, že takmer každá domácnosť disponuje elektrickou prípojkou. Predstavuje jedno z najkomfortnejších vykurovacích zariadení, kde si používateľ len nastaví teplotu, ktorú chce vo vykurovanom priestore nadobudnúť. Výhodou je aj to, že domácnosť nepotrebuje žiadne dodatočné priestory, v ktorých bude zariadenie uskladnené. Menšou nevýhodou je fakt, že elektrická energia je relatívne drahá.
  • vykurovanie pomocou alternatívnych zdrojov: V tomto prípade budeme hovoriť o najekologickejšom spôsobe, ako sa dá získavať teplo. Obstaranie takéhoto zariadenia je finančne náročnejšie, investície sa však vyplácajú. Zariadenie nepotrebuje takmer žiadne dodatočné financie na jeho prevádzku. Ekologickosť je zabezpečená tým, že energia je získaná zo zdrojov, ktoré sa nachádzajú prakticky všade okolo nás – napr. z vody či zo zeme. Najčastejšie používané zariadenie predstavuje tepelné čerpadlo. Ako ďalšie alternatívy môže byť vykurovanie realizované pomocou solárneho vykurovania, infrakúrením, ekologickými kotlami či za pomoci fotovoltaických systémov.

 

Spôsob vykurovania domu predstavuje rozsiahlu problematiku. Domácnosti sa dnes dajú vykurovať prakticky čímkoľvek.

Aby bolo rozhodnutie o výbere zariadenia správne, pred samotným výberom je potrebné zvážiť viacero faktorov. Aj keď pri viacerých rozhodnutiach hrá veľkú úlohu cena, nemala by však byť tým rozhodujúcim faktorom. Pred samotným rozhodnutím by mala byť dôkladne zvážená aj dostupnosť zdrojov, ktoré budu dom vykurovať či veľkosť vykurovaného objektu. Samotné rozhodnutie sa odporúča prekonzultovať s odborníkom v oblasti vykurovacích zariadení, ktorý často krát napomôže aj k nájdeniu takého spôsobu vykurovania, ktoré predtým zvážené nebolo a môže byť oveľa efektívnejšie a hospodárnejšie v porovnaní so zvolenou alternatívou.

Čítané: 3649 x