Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Interiérové dvere: Ako vyberať?

Datum: 22.12.2016

Dvere predstavujú výrazný dizajnový doplnok interiéru, a tak je pochopiteľné, že pri ich výbere sa rozhodujeme predovšetkým na základe ich vzhľadu. Aby ste však boli so svojou voľbou dlhodobo spokojní, treba brať do úvahy aj iné faktory. 

Úvodné čísla

Skôr, ako sa dostanete k estetickej stránke výberu interiérových dverí, mali by ste si vyjasniť zopár čísel. Okrem sumy, ktorú ste ochotní do dverí investovať, by ste mali vedieť, aký rozmer by mali mať vaše dvere, aby sa cez ne dostalo všetko, čo budete v príslušnej miestnosti potrebovať. Pamätajte aj na to, že stavebný otvor by mal byť v každom smere o 5 centimetrov väčší než samotné dvere. Rovnako dôležitá je istota, či zháňate pravé alebo ľavé dvere. Zistíte to pohľadom na pánty zo strany, na ktorej si dvere otvoríte smerom k sebe. Ak máte vtedy pánty po ľavej ruke, kupujte ľavé dvere. Ak sú pánty po pravej ruke, aj dvere budú pravé.

Materiál a vyhotovenie

Cena pre interiérové dvere sa bude odvíjať od zvolených materiálov a rozmerov - za atypické či z masívneho dreva si priplatíte. A ak si ich dáte vyrobiť u stolára, budú určite drahšie. Spoľahnúť sa však môžete aj na špecializovaných výrobcov dverí, ktorých ponuka je naozaj široká. Je len na vás, či chcete dvere plné, presklené, sklenené, moderné, rustikálne, vidiecke a podobne.

Povrchová úprava

Pokiaľ vaše interiérové dvere nemusia byť z masívneho dreva, vďaka rôznym výplniam sa s nimi ľahko manipuluje a k dispozícii máte množstvo dizajnov a povrchových úprav. Vybrať si môžete s fóliovým, laminátovým, dyhovým či striekaným povrchom a taký istý by ste mali zvoliť pre zárubňu. Zostáva už iba nájsť vhodnú kľučku a nechať si dvere namontovať. Odporúčame spoľahnúť sa na odborníkov, ktorí vaše interiérové dvere nielen namontujú, ale aj nastavia tak, aby vám spolu so zárubňou slúžili bez rizika poškodenia.

Čítané: 2860 x