Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Budiš svetlo!

Datum: 13.08.2018

Výzdoba domu a záhrady sa dnes zameriava na detaily. Už nestačí mať upravený trávnik, zostrihané kvety, vyladenú zmes kvetov, krov a tráv podľa veľkosti, tvaru aj farebnej škály a času kvitnutia.

O tom, či je záhrada skutočne trendová, dnes rozhodujú drobnosti, ako napríklad sezónna výzdoba.

Je to skutočne tak. Dnešnú záhradu charakterizuje aj náladové osvetlenie vo večerných hodinách (alebo ak chceme ambientné osvetlenie) a sviatočné nasvietenie domu a záhrady napríklad počas vianočných sviatkov.

Nie je pritom nutné, aby dom a záhrada vyzerali ako keby ich zdobil Clark Griswold. Ak niekde platí, že menej je viac, tak pri svetelnej výzdobe to platí dvojnásobne.

Výber je (ako vo všetkom, do čoho zasiahnu so svojou kreativitou Číňania) skutočne nekonečný. Už niekoľko rokov je možné vyberať si zo širokého spektra všetkých možných zástupcov fauny a flóry, ktoré svietia ako keby práve dopozerali Avatara.

Svetelná imitácia kvapky stekajúcej po cencúli tiež  nie je na zahodenie. V posledných rokoch sa však dá využiť tak dve-tri noci v roku, zvyšok zimy vyzerá minimálne… Zvláštne. 

Dekorácie a osvetlenie v záhrade a okolo domu je možné rozdeliť do dvoch kategórií – letné a zimné.

Letné osvetlenie

Počas letného obdobia sa decentne používajú najmä solárne lampy, ktoré sa buď položia alebo sa zapichnú do zeme. Okrem toho elektrické svietidlá v tvare fakle, ktoré je možné umiestniť v okolí domu alebo altánku. Okrem toho sa samozrejme používa štandardné osvetlenie.

Vianočné (zimné) osvetlenie

Počas zimného obdobia sa používajú prevažne stále moderné LED osvetlenie reťazami všetkých dĺžok či už so studeným alebo teplým bielym svetlom (podľa toho, aká je práve zima a nenapraviteľní milovníci retro môžu ešte stále nasvecovať dom a záhradu klasickou kombináciou modro-červeno-žlto-zelených svetiel, samozrejme v LED vyhotovení. Dĺžky svetelných reťazí a hadíc sú rôzne, tak isto aj ich výkony a farby. Vyberie si isto každý. Všetky však majú jednu obrovskú nevýhodu. Vždy treba použiť rebrík a vybrať sa upevňovať ich vlastnými rukami.

Výrobcovia vianočného osvetlenia mysleli aj na menej dobrodružné typy - skutočnou novinkou je totiž  nasvecovanie bez potreby rozmotávania a nasadzovanie svetelných reťazí. Externé dekoračné osvetlenie má dnes podobu statických laserových svetiel - Star Shower. Tie najvýkonnejšie osvetlenia dokážu v sekunde nasvietiť 300 štvorcových metrov plochy s viacerými pohyblivými motívmi. Svetlá sú odolné voči počasiu a na ich spojazdnenie stačí stlačiť tlačidlo. Dokonca sa to dá urobiť z pohodlia domova diaľkovým ovládačom. Nič viac sa už vymyslieť nedá. Určite nie do zimy.

Čítané: 2655 x