Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Nezarábate? Zrušte vašu firmu rýchlo a jednoducho

Datum: 20.04.2016

Založiť firmu v súčasnosti nie je takmer žiadny problém. Potrebnému know – how dáte reálny rozmer niekoľkými administratívnymi úkonmi a je vystarané, môžete začať podnikať. Podobne je to aj vtedy, ak sa svojej spoločnosti chcete zbaviť.

Dôvody podnikateľov, na podnet ktorých sa rozhodnú dať svojej firme definitívne zbohom, sa rôznia prípad od prípadu. Veľmi častým je zlá hospodárska situácia vo firme, ktorá neprospieva nikomu – majiteľovi, zamestnancom, dodávateľom, odberateľom a v neposlednom rade aj ich rodinám. Cestou z bludného kruhu sa tak stáva likvidácia či predaj firmy. Keďže ide o pomerne špecifické úkony, ktoré si vyžadujú svoj čas, nie je ničím výnimočným, ak si podnikateľ priberie na pomoc špiecializovanú firmu.

 

Predaj 

Na predaj s.r.o., respektíve jej prevod na nového majiteľa, je okrem iného potrebných niekoľko údajov: nový názov a sídlo spoločnosti, súhlas správcu dane týkajúci sa spoločníkov, údaje spoločníkov a konateľov a prípadné rozšírenie živnostenských oprávnení. Inak ide o pomerne rýchlu transakciu, ktorá si vyžiada nanajvýš niekoľko dní.

 

Likvidácia s.r.o. 

Likvidácia s.r.o. prebieha rôzne, aj v závislosti na tom, či je firma zadĺžená alebo nie. Za tieto informácie dáva vždy záruku klient. Vymazanie z Obchodného registra je potom otázkou niekoľkých dní. Tak či tak, na likvidáciu spoločnosti budete potrebovať aj súhlas správcu dane. Informujte sa o tom vo firme, ktorá vám bude pomáhať vašu spoločnosť likvidovať.

 

Likvidácia a.s. 

Aj proces likvidácie akciovej spoločnosti má svoje pravidlá. Likvidácia a.s. môže prebiehať buď prevodom obchodných podielov – akcií terajších akcionárov na nových v spojitosti s kompletnou výmenou predstavenstva vrátane jeho predsedu. Druhou možnosťou je potom fúzia – zlúčenie s inou akciovou spoločnosťou, čím sa dosiahne okamžité zrušenie bez likvidácie.

Čítané: 3654 x