Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Daňový poradca a jeho úlohy

Datum: 18.01.2017

Sú povolania, ktoré akosi prirodzene vzbudzujú rešpekt. Lekár, právnik, daňový poradca… Áno, aj profesionálny, odborne zdatný daňový poradca je tým, ku komu s rešpektom vzhliadame a často sme doslova odkázaní na jeho pomoc a cenné rady.

Neraz rady na nezaplatenie, ako isto uznáte.  

Čo však robí daňového poradcu skutočným odborníkom a našou pravou rukou v podnikaní? 

Daňový poradca je tak trochu právnik i finančník

Úlohou daňového poradcu je vedieť sa vyznať a zorientovať v spleti zákonov, pokúsiť sa nájsť pre klientov to najoptimálnejšie riešenie a zohľadniť všetky postupy aj názory správcu dane. Daňové poradenstvo je tak akousi zmesou viacerých povolaní, keďže dobrý odborník na dane je aj trochu právnik a aj finančník, respektíve mal by sa vyznať v oboch týchto sférach. Neraz predsa rieši nielen zložité otázky daní, ale i citlivé záležitosti, kam spadá aj ochrana osobných údajov klientov či zákazníkov danej firmy, preto je doslova nevyhnutnosťou vedieť sa zorientovať a poznať všetky predpisy, normy aj zmeny v zákonoch.

Daňové poradenstvo má mnoho foriem

Byť daňový poradca, to nie je „len“ správa našich daní, daňové poradenstvo totiž môže mať aj rôzne iné formy. Buď ide o vedenie účtovníctva klientov na základe predložených účtovných podkladov, pričom poradca vypracúva aj každoročné daňové priznania a vedie im celú ich účtovnú i daňovú agendu.

Inou formou poskytovania daňového poradenstva môže byť previerka výpočtu daňovej povinnosti, ktorá býva poskytovaná predovšetkým väčším spoločnostiam. Zvyčajne to funguje tak, že prvý návrh pripraví sama firma a úlohou daňového poradcu je následne posúdiť jeho správnosť a skontrolovať najrizikovejšie či najobjemnejšie položky.

Osobitou kapitolou vrámci daňového poradenstva je i v súčasnosti rozšírený bezpečnostný projekt, na ktorého správnosť je taktiež potrebné dohliadnuť, prípadne ho celý vypracovať.

Toto všetko a omnoho viac je práve v rukách našich daňových poradcov, bez ktorých by sme boli neraz v podnikaní celkom stratení.

Čítané: 4198 x