Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

5 praktických tipov ako ušetriť peniaze

Datum: 30.04.2017

Zmeňte banku- To, že ste boli doteraz v jednej banke, neznamená, že v nej musíte byť do konca života. 

Možno o tom ani neviete, ale môžete platiť zbytočné poplatky za vedenie účtu alebo preplácať na úvery, či hypotéke, pretože ste si všetko dobre nespočítali na úverovej kalkulačke. Kedykoľvek môžete využiť refinancovanie úveru alebo preniesť svoj účet do výhodnejšej banky.

Pri nakupovaní choďte s nákupným zoznamom a držte sa ho

Už sa vám to niekedy stalo? Že ste išli do obchodu s tým, že si kúpite zopár vecí a dopadlo to tak, že ste odchádzali s jednou či dvomi plnými taškami? Nemáte si čo vyčítať. Je to celkom normálne. Nie ste sami. Nie je to ani tak tým, že by ste boli nezodpovední, ako skôr tým, že ste nemali žiadnu predstavu o tom, čo vlastne chcete. Preto ste si zobrali viac, ako ste dúfali. Pred každým nákupom by ste si preto mali urobiť zoznam toho, čo potrebujete a držte sa ho. Ideálne ak nebudete chodiť na nákupy často a pôjdete do obchodu menej krát, ale nakúpite si všetko potrebné. Čím menej budete chodiť do obchodu, tým menej budete pokúšaný brať to, čo vidíte.

Budujte si pevnú vôľu

Na rozdiel od predošlých dvoch tipov je tento veľmi praktický, ale zároveň aj veľmi náročný, pretože vybudovať si pevnú vôľu chce čas a trpezlivosť. Môžete ale začať v malom a to tak, že vždy keď budete mať chuť si kúpiť nejakú maličkosť, kávu, zákusok, tak si povedzte nie. Majte to celý čas na pamäti, pretože práve preto, lebo na náš cieľ zabudneme a stratíme ho z očí, tak skĺzneme iným smerom.

Pite viac vody

Toto môže znieť zvláštne. Voda? Ako to vôbec súvisí so šetrením. Nasledovne. Ak si dáte pohár vody pred jedlom, budete rýchlejšie plnší, čo znamená, že nebudete chcieť toľko jesť. A nielen to. Takisto ostanete plnší, takže takto dokážete celkom slušne ušetriť na jedle.

Porovnajte si ceny vo viacerých obchodoch

Zájdite si do viacerých obchodov a porovnajte si ceny tých istých tovarov alebo jedného tovaru od viacerých výrobcov. Viete, čo zistíte? Rozdielne ceny. A nie len o pár centov. Naozaj, rozdielne obchody sa často rovnajú aj rôznym cenám za tie isté potraviny.

Čítané: 3943 x