Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Aké daňové tlačivá by ste mali poznať

Datum: 17.09.2017

Bez ohľadu na to či ste účtovník, daňový poradca alebo mechanik v autoservise, mali by ste poznať aspoň základné daňové tlačivá, ktoré sa vám v bežnom živote zídu.

-        Daňové priznanie k daní z príjmu fyzických osôb typ A

Tento typ daňové priznania vypĺňajú  daňovníci, ktorí v roku dosiahli iba príjmy zo závislej činnosti - podľa § 5 zákona o dani z príjmov a to vo špecifických prípadoch. Štandardne sa totiž robí ročné zúčtovanie.  V prípade, ak ste v roku dosiahli aj ďalšie príjmy (§ 6 – 8 zákona) vyplňujete daňové priznanie k dani z príjmov typ B. Vyplnené daňové priznanie odovzdávate do 31. marca.

-        Tlačivo na oznámenie o predĺžení (odklade) lehoty na podanie daňového priznania

Zvyčajne treba daňové priznanie podať do konca marca. Keď vám však tento termín nevyhovuje, môžete si ho predĺžiť o o tri až šesť mesiacov. Toto oznámenie nemá presne predpísanú formu a nemusíte ani uvádzať dôvod na predĺženie lehoty.

-        Daňové priznanie k dani z príjmu právnických osôb

Povinnosť podať daňové priznanie patrí po registrácii medzi tie najzákladnejšie povinnosti daňového subjektu. Ak daňový subjekt nepodá daňové priznanie, a to ani po výzve správcu dane, tak následne správca dane určí daňovému subjektu daň podľa pomôcok. Čo sa tlačív týka tak pre všetky právnické osoby je určený len jeden typ daňového priznania (DPPOv15_1), a to bez ohľadu na to, či ide o podnikateľský alebo nepodnikateľský subjekt. Vzor daňového priznania má desať strán a taktiež  dve vzorové prílohy.

-        Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel

Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel sa podáva miestne príslušnému daňovému úradu podľa miesta trvalého pobytu fyzickej osoby alebo podľa sídla právnickej osoby. Ak je držiteľom v doklade vozidla organizačná zložka,  daňovníkom je  (zahraničná) osoba, ktorej organizačná zložka patrí. Zároveň platí, že u zahraničnej osoby (ako u daňovníka tejto dane) je miestne príslušný daňový úrad podľa umiestnenia organizačnej zložky. Lehota na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel je vo väčšine prípadov do 31. januára po skončení zdaňovacieho obdobia, ktorým je kalendárny rok. V lehote na podanie daňového priznania je splatná daň z motorových vozidiel.

Návody, ako vyplniť daňové priznania aj vzory rôznych tlačív nájdete na www.danovecentrum.sk

 

Čítané: 4016 x