Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Súdy sa ťahajú celú večnosť: Zvážili ste už arbitráž?

Datum: 28.06.2018

Či už z vlastnej praxe alebo z počutia, sami určite dobre viete, že súdne spory sa dokážu ťahať aj niekoľko rokov, čo nie je výhodné pre žiadnu zo zúčastnených strán. Práve preto sa mnohí obracajú radšej na rozhodcovské súdy alebo arbitráže ako na tie klasické.


Arbitráže sú rýchlym, efektívnym a nie príliš nákladným spôsobom ako vyriešiť konflikt týkajúcich sa majetkového práva medzi podnikateľmi aj fyzickými osobami. Zároveň ide o plnohodnotnú alternatívu k súdom a rozhodnutie nadobudnuté rozhodcovským súdom je záväzné a konečné. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete niečo o tom, aké výhody majú arbitráže a kedy sa ich oplatí využiť.

 

Prečo zvoliť radšej arbitráž?

Okrem rýchlosti sú arbitráže obľúbené aj kvôli diskrétnosti. Súdne konania sú, až na pár výnimiek, v princípe verejné. Rozhodcovských konaní sa naopak zúčastňuje len rozhodca, obe strany sporu a ich zástupcovia.

 

Arbitráže sú v porovnaní s klasickým súdom menej formálne. Obe zúčastnené strany si môžu dohodnúť s rozhodcovským súdom lehoty na predloženie dôkazov či doplnenie podaní. To môže viesť k výraznému zrýchleniu konania. Dokonca existujú aj arbitráže vedené online.

 

Skutočne veľkou výhodou arbitráží je vykonateľnosť ich rozhodnutí v zahraničí. To znamená, že sú bez problémov uznané aj v inom štáte ako len v tom, v ktorom bolo rozhodnutie vydané. Toto platí pre krajiny, ktoré podpísali Dohovor o uznaní a výkone cudzích rozhodnutí. Do tejto skupiny patrí takmer 140 krajín vrátane Slovenska.

 

Bez možnosti odvolania

Jednou z výhod a zároveň aj nevýhod arbitráží je to, že sa proti rozhodnutiu nedá odvolať. Môže sa nechať preskúmať iným rozhodcom, no to len v prípade, že si to strany dohodnú v rozhodcovskej zmluve alebo doložke. To však býva veľmi výnimočné. Pri klasických súdnych konaniach funguje systém opravných prostriedkoch, pri arbitrážach však nie.

 

Foto: Bigstockphoto


Čítané: 4826 x