Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Deti, starí rodičia, vnúčatá, s tabletom dokáže pracovať každý

Datum: 29.09.2011

Knihy boli fenoménom 15. storočia. Technologickou novinkou  21. storočia  sú elektronické knihy a s nimi prichádzajúce multifunkčné tablety. Čo všetko si treba pri ich výbere všímať?

Pre juniora alebo seniora?
Veľkosťou uhlopriečky 7“-  10,1“,  hrúbkou od 8,6 mm  zapadne váš nový miláčik do každej aktovky a kabelky.
Na prvý pohľad, by ste si mohli myslieť, že výrobcovia sa snažia produkovať čo najtenšie  a najľahšie modely. Nie je to však pravidlom. Ale ak nad tabletom uvažujete ako nad možnosťou ľahkého uskladnenia a prenášania ste na správnej ceste. Váha týchto IT predátorov sa pohybuje do 1kg, čo značne odbremeňuje chrbticu v akomkoľvek veku.

Výdržou batérie 7 až 10 hodín sa výrobcovia medzi sebou predbiehujú. Práve vďaka tomu sa nemusíte strachovať, či nájdete v obchodnom centre voľnú elektrickú zásuvku.

Základ, bez ktorého by tablet nebol tabletom je displej so všetkými jeho funkciami. Pri tabletoch sa synchronizácia medzi touchpadom a obrazovkou stráca. Ovládanie priamo cez dotykový displej zvládne tak vaše dieťa ako starý otec.

Jedna „tabuľka“ stačí
Spomínate si na radové priemerné notebooky vyrobené okolo roku 2007? Ak ste sa chceli pri skypeovaní vidieť, museli ste si dokúpiť kameru. Zabudovaný mikrofón tiež nepatril medzi „povinnú výbavu“ a vy ste mali čo robiť, aby ste sa nezamotali do množstva káblov.  U tabletov dnešnej generácie nielen že myšou je váš  vlastný prst, mikrofón a reproduktory  sú niečím samozrejmým. Ak práve nepotrebujete „intimčo“ pri telefonovaní, pozeraní videa alebo počúvaní hudby, slúchadlá môžete nechať doma na poličke. Jednoducho, tak ako v minulosti stačila hlinená tabuľka na písanie, dnes nato stačí elektronická.
Výrobcovia však pamätajú aj na náročnejších užívateľov, pre ktorých ponúkajú modely s klávesnicou. Tá premení váš tablet na ľahko prenosný elegantný laptop.

Foto, video. Urobiť , pozrieť či upraviť ?
Väčšina tabletov má už nainštalované slušné programy nielen na prehliadanie, ale aj úpravu fotografií a videa. Pokiaľ chcete či potrebujete pozerať, strihať či formátovať, zaujímajte sa o kúsky s vyšším výkonom. Pamätať však treba aj na to, že pokiaľ sa tieto husárske kúsky rozhodnete na vašom tablete vystrájať, výdrž batérie bude obmedzená a rýchlosť ukladania bude veľmi záležať na veľkosti pamäte a kvalite procesora. Pri úprave treba pamätať na farebné rozlíšenie a veľkosť displeja.

Aby ste mohli prezerať fotografie, najskôr ich treba dostať na disk. Logické. Chýbajúci USB port nahrádza u vyššej triedy čítačka kariet micro SD. Port USB býva však v externej klávesnici, ktorú je možné väčšinou dokúpiť.  Na prenos dát slúži Wi-fi a Bluetooth pripojenie. Niektoré tablety sú dokonca vybavené zabudovanými fotoaparátmi či Full HD kamerami. Či prednými alebo zadnými, alebo dokonca obidvomi.  

Ako vybrať ten správny kúsok?
Ak ste rozhodnutí, že tablet je to pravé pre vás, zostáva vám už len vybrať si model. Pri tom vám môžu pomôcť porovnávanie portály ako Pricemania.sk. Okrem porovnania ceny  tam nájdete parametre opísané vyššie, odkazy na recenzie, mapu kamenných predajní či graf vývoja ceny  daného produktu.

Čítané: 2248 x