Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Atopická pokožka a kozmetická starostlivosť

Datum: 31.01.2017

Atopická pokožka a atopická dermatída si vyžaduje špeciálnu starostlivosť a zasiahne do viacerých oblastí života. Je potrebné vyhýbať sa alergénom v ovzduší, v strave, v čistiacich prostriedkoch alebo byť obozretný pri výbere tkaniny oblečenia. A samozrejme dôležitá je aj vhodná voľba kozmetickej starostlivosti. Prečo by ste nemali ani túto oblasť zanedbať, aké produkty by ste mali používať a ďalšie kozmetické rady, sa dozviete v článku. 

Kozmetické prípravky, ktoré sú špeciálne určené na atopickú pokožku, predstavujú nezanedbateľnú doplnkovú starostlivosť pri atopickej dermatíde. Sú vhodné aj pri lekárskom užívaní  antihistaminík, kortikosteroidov a ďalších imunomodulačných alebo imunosupresívnych látok, ktoré ovplyvňujú imunitné reakcie organizmu. Atopické prípravky na pokožku sú nápomocné tým, že prispievajú k posilneniu kožnej bariéry, ktorá je pri atopickej pokožke porušená. 

Celkovo upokojujú a zmierňujú podráždený stav pokožky. Zároveň zmierňujú aj pocity pnutia a svrbenie pokožky. Práve neustále škrabanie pokožky pri svrbení ešte viac poškodzuje postihnuté oblasti kože a umožňuje tak ľahší prienik alergénov a dráždivých látok do tela. Pri škrabaní sa súčasne uvoľňujú aj zápalové látky a vzniká tak prehĺbenie zápalu. Prípravky pre atopickú pokožku sú mimoriadne citlivé a hypoalergénne, nesmú obsahovať žiadne dráždivé látky, vrátane parabénov, mydla alebo parfumov ako obsahuje bežná kozmetika.

Pri každodennej hygienickej starostlivosti o atopickú pokožku by ste mali dodržiavať nasledovné rady. Sprchujte sa približne 5-10 minút, vo vlažne vode s maximálnou teplotou do 35°C. Atopická pokožka je veľmi citlivá na horúcu vodu, ktorá spôsobuje ešte väčšie podráždenie. Používajte kozmetické prípravky výhradne určené pre atopickú pokožku. Pri sprchovaní môžete použiť sprchový gél alebo umývaciu kocku, ktoré rešpektujú prirodzenú fyziologickú rovnováhu kože a zabraňujú pocitom pnutia a suchosti pokožky. Utieranie pokožky by malo byť prevedené len veľmi jemne, s uterákom, ktorý má jemnejšie bavlnené vlákna, ktoré neškriabu.  Po sprchovaní aplikujte na celé telo zvláčňujúci prípravok, napríklad telové mlieko, ktorý napomáha pri obnovení kožnej bariéry, premastí ju a obmedzí zápalovú reakciu. Telo si natierajte pravidelne aspoň 1x za deň po sprchovaní. Na pokožku tváre aplikujte taktiež len špeciálny krém na atopický ekzém. Krém na ruky pre atopickú pokožku môžete aplikovať aj viackrát za deň, podľa potreby a suchosti pokožky.

Kozmetickú starostlivosť o atopickú pokožku môžete konzultovať aj priamo s lekárnikom  v lekárni, ktorý vám pomôže pri výbere tých správnych kozmetických produktov.

Čítané: 6343 x