Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Bizetova Carmen pred najväčším publikom v histórii

Datum: 28.06.2010

Bratislava, 18. júna 2010 – Mestá Martin a Prešov sa dnes zapoja do paneurópskeho projektu VIVA EUROPA 2010, ktorý spojí 43 miest v 16 európskych krajinách. Veľkoplošné obrazovky v obidvoch slovenských mestách sprostredkujú jedinečnú Bizetovu operu Carmen, a to v priamom prenose z veľkolepej budovy Palau de les Arts Reina Sofia zo španielskej Valencie. Celoeurópskym partnerom projektu je Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu (Európskeho roka). 

Bratislava, 18. júna 2010 – Mestá Martin a Prešov sa dnes zapoja do paneurópskeho projektu VIVA EUROPA 2010, ktorý spojí 43 miest v 16 európskych krajinách. Veľkoplošné obrazovky v obidvoch slovenských mestách sprostredkujú jedinečnú Bizetovu operu Carmen, a to v priamom prenose z veľkolepej budovy Palau de les Arts Reina Sofia zo španielskej Valencie. Celoeurópskym partnerom projektu je Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu (Európskeho roka).

 

Vychutnať si operu býva od nepamäti privilégiom bohatých, chudobní majú veľmi limitovaný prístup ku kultúre, čo často obmedzuje ich schopnosť prekonať sociálne vylúčenie a zaradiť sa do spoločnosti. Tentoraz však toto pravidlo zostane porušené. Podujatie VIVA EUROPA 2010 je určené pre všetkých ľudí, ktorí si chcú vychutnať atmosféru kultúrnej Valencie, bez akéhokoľvek poplatku.

 

Cieľom tohto atraktívneho a pre Slovensko jedinečného podujatia je zvyšovanie verejného povedomia o spoločnej zodpovednosti za podporu sociálnej súdržnosti a uznanie práv ľudí, ktorí žijú v chudobe a na okraji spoločnosti. Aj oni majú právo na dôstojný život a aktívne zapojenie sa do života spoločnosti. Martinské podujatie príde osobne podporiť aj hudobník, aktivista a slovenský ambasádor Európskeho roka, Vladimír Sendrei.

 

Cieľom večera je zároveň zviditeľniť nielen mesto a región Valencie, ale aj ostatné európske mestá, ktoré sa do projektu zapojili. Každé z nich sa Európe predstaví 30 sekundovým videospotom. Organizátori v obidvoch mestách sľubujú jedinečný zážitok. Pavol Hagyari, primátor Prešova pozýva všetkých do prešovského kina Scala: „Teším sa, že sa mesto Prešov zúčastní veľkolepého projektu VIVA EUROPA 2010, ktorý podporuje Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu a verím v neopakovateľný zážitok všetkých, ktorí toto jedinečné predstavenie uvidia.“

 

Projekt VIVA EUROPA 2010 podporí aj mesto Martin, kde sa koncert uskutoční v rámci Dní mesta v Etnografickom múzeu. Podľa primátora turčianskej metropoly Andreja Hrnčiara je Martin nielen otvoreným a transparentným mestom, ale aj priestorom rovných šancí pre každého bez rozdielu. „Je to dôležité nielen pre naše mesto, ale aj pre celú spoločnosť. Som rád, že v rámci Európskeho roka boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu sa Martin stane súčasťou celoeurópskych aktivít, ktoré napomôžu tomu, aby zmeny neboli len v deklaratívnej rovine. Skutočná zmena aj v tomto prípade musí začať zdola a preto vítam, že aj Martinčania v rámci kultúrneho a spoločenského vyžitia venujú časť svojich myšlienok a možno aj rozhovorov práve tomuto problému,“ uzatvára A. Hrnčiar.

 

Od konca 19. storočia je opera Carmen z pera Georgea Bizeta jednou z najhranejších opier a patrí medzi základné kamene operných repertoárov po celom svete. Nesmrteľný príbeh mladej, ale ohnivej Carmen, je situovaný do andalúzskej Sevilly 19. storočia. Osudové stretnutia Carmen s vojakom a toreadorom plné temperamentu a vášní vyústia do strhujúcej drámy, Nespútaná Carmen sa odmieta pripútať k jednému mužovi. V príbehu, ktorý si podmanil operné publikum na celom svete hrá hlavnú rolu hrá láska, zúfalstvo, vášeň a smrť.

 

Zúčastnené mestá:

 

Bulharsko: Stara Zagora

Cyprus: Nikózia

Chorvátsko: Záhreb, Varaždín

Dánsko: Aarhus

Nemecko: Frankfurt

Grécko: Atény, Parga, Preveza

Lotyšsko: Jaunspils, Salaspils, Riga, Rucavas novadas, Ventspils

Malta: La Valetta

Holandsko: Eindhoven, Ulft

Poľsko: Gdańsk, Katowice, Wroclaw, Zabrze

Rumunsko: Brašov, Caransebes, Cluj-Napoca, Pitesti, Temešvár

Srbsko: Novi Sad

Slovensko: Martin, Prešov

Španielsko: Alcoy/Alcoi, Ferrol, Guadalajara, Las Palmas, Maspalomas, Monforte de Lemos, Pamplona, Segovia, Torelavega, Valencia

Švédsko: Stockholm

Veľká Británia: Bournemouth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potreba boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu

EÚ každoročne vyberá tému pre kampaň, ktorej cieľom je zvyšovanie povedomia verejnosti a sústredenie pozornosti vlád členských štátov na špecifické problémy. Problematika chudoby a sociálneho vylúčenia bola vybratá pre Európsky rok 2010 kvôli jej dôležitosti a aktuálnosti.

 

Systémy sociálnej ochrany v EÚ patria v celosvetovom meradle medzi najviac vyvinuté, napriek tomu však mnoho Európanov stále žije v chudobe. Príčiny a formy sú rôzne, ale štatistiky hovoria za všetko:

  • Viac ako 80 miliónov ľudí žije pod hranicou chudoby (nastavené na 60 % priemerného príjmu krajiny)
  • Jeden z desiatich Európanov žije v domácnosti, v ktorej nikto nepracuje
  • Pre 8 % Európanov mať prácu neznamená vyhnúť sa chudobe
  • Približne 19 miliónov detí žije pod hrozbou chudoby

 

Ciele Európskeho roka

  • Uznávať základné práva osôb postihnutých chudobou a sociálnym vylúčením na dôstojný život a aktívnu účasť na sociálnom živote
  • Verejne propagovať podporu pre politiky sociálneho začlenenia
  • Propagovať súdržnú spoločnosť, ktorá pomáha vykoreniť chudobu
  • Obnoviť záväzok EÚ a jej členských štátov bojovať proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu a zároveň zabezpečiť všetky zložky, ktoré pomôžu dosiahnuť tento cieľ

 

Opatrenia

Počas roka 2010 sa organizovalo a bude organizovať množstvo aktivít vrátane kampane na zvýšenie povedomia, inovatívnych iniciatív, schém kreatívnej solidarity, stretnutí, diskusií a konferencií, ako aj súťaží, ktoré vyzdvihujú dosiahnuté výsledky a úspešné projekty v súvislosti s chudobou a sociálnym vylúčením.

 

Tieto podujatia zahŕňajú a zapájajú množstvo subjektov, vrátane organizácií občianskej spoločnosti a tých, ktoré obraňujú záujmy osôb žijúcich v chudobe, ako aj sociálnych partnerov, lokálne a regionálne inštitúcie.

 

Na národnej úrovni je program implementovaný v súlade s pravidlami definovanými na európskej úrovni, s dôrazom na špecifické problémy a charakteristiky jednotlivých krajín. Individuálne aktivity sú vyberané a realizované lokálne.

 

 

Súvisiace linky:

 

Národní korešpondenti informačnej kampane EY2010 Európskej komisie:

 

Antónia Paričiová, Seesame Communication Experts, pariciova@seesame.com +421 903 727 560

Viktor Škulec, Seesame Communication Experts, skulec@seesame.com, +421 917 654 602

Čítané: 2356 x