Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Osobnosť svetovej kinematografie: Tom Hanks

Datum: 16.11.2011

V kinematografii pri filmoch je to ako so životom. Raz sme hore, inokedy zas dole. Následne po nás nemusí šteknúť ani pes, alebo naopak, sme populárni, nechýbajú nám peniaze, naša rodina je spokojná a užívame si život na plné obrátky.

V súčasnosti je na trhu niekoľko desiatok hercov, ktorí sa nemusia strachovať o svoj job, život ako rockovej hviezdy, nakoľko majú nespočetne veľa príležitostí sa angažovať v tomto krásnom, zábavnom i tvrdom priemysle. Keď na internete sledujeme online filmy, či pozeráme TV a máme pod kontrolou novinky, môžeme si všimnúť, že Tom Hanks je stále IN, vie pochopiť charakter postavy a dokonale nám sprostredkuje dej filmu. Jednoducho, ako sa hovorí - kto vie, ten vie - a Tom Hanks to naozaj vie!

Môžeme povedať, že hovoríme o naozajstnej a pravej hereckej legende. Jeho filmografia je tak bohatá ako stav účtu jedného z najbohatších mužov svete, Carlosa Slim Helú. Keď nazrieme do jeho detského života, zistíme, že jeho rodičia sa rozviedli keď mal len päť rokov. Zábavnou zhodou okolností je fakt, že sa chcel stať kozmonautom, ale jeho cesty viedli k herectvu. Už v školskom divadle zažil svoje prvé ovácie.

Tom Hanks sa preslávil zo začiatku najmä vďaka komédiám, ktorými si získal veľký počet fanúšikov a ťaží z toho až dodnes. Za zmienku stojí napríklad romantická komédia Žblnk alebo film Veľký, za ktorý bol zároveň aj prvýkrát nominovaný na Oscara za hlavnú rolu. O réžiu v tomto filme sa postarala Penny Marshall. Ak by sme nespomenuli film s právnickou tematikou Philadelphia, kde si zahral po boku Denzela Washingtona asi by sme urobili chybu gigantických rozmerov. Ústrednou myšlienkou filmu je fakt, že americká ústava zaručuje rovnosť všetkým a s diskrimináciou homosexuálov v súkromnej právnickej firmy treba bojovať. Mimochodom, počas priebehu natáčania tohto filmu schudol asi 12 kilogramov.

Výkon Toma Hanksa bol absolútne obdivuhodný aj vo filme, ktorý zaraďujeme do žánru romantické filmy -  Forrest Gump, ktorý patrí medzi najlepšie filmy 20. storočia. Film získal neuveriteľných šesť Oscarov, a to za najlepší film, réžiu, scenár, herecký výkon, vizuálne efekty a tiež strih a bol nominovaný na ďalších sedem, konkrétne za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Gary Sinise), hudbu, kameru, výpravu, zvuk, masky a strih zvukových efektov. Proste film jednoduchého Forresta Gumpa baví resp. bavil celý svet. Prestrelená zadnica, ktorú si odniesol z vietnamskej vojny, vyznamenanie americkým prezidentom Johnom Fitzgeraldom Kennedym, biznis v krevetách a tiež legendárne hlášky typu: "Nikdy nevieš, aký kúsok si práve vytiahneš!" pohltili naozaj všetkých filmových nadšencov po celom svete.

Ďalšie filmy, ktoré patria medzi skvosty filmografie tohto pána herca zaraďujeme aj Zachráňte vojaka Ryana, Stroskotanec a ďalšie.

Čítané: 4024 x