Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Nuda do detskej izby nepatrí

Datum: 18.04.2015

Deti a ich izba, magický svet, ktorý im poskytuje útočisko i priestor pre dobrodružstvo, sa stali predmetom nejedného článku či odbornej štúdie. My sa dnes chceme zamerať na to, ako vyhnať zo súkromného priestoru detí nudu, pretože tá tam rozhodne nepatrí. Hoci je pravda, že detská izba by mala byť prispôsobená veku dieťaťa, účelná a praktická, bez príťažlivého dizajnu a malých (no dôležitých) detailov to nebude nikdy ono. 

Originálnosť a pestrofarebnosť

Doplnky sú to, čím dokážete v detskej izbe vykúzliť veselú atmosféru. Celkom pokojne to smú byť obliečky či závesy s motívom, ktoré Vaše dieťa miluje. Šikovná mamina môže tiež ušiť roztomilý vankúšik podľa želania dieťatka alebo s malým nezbedníkom kreatívne vyzdobiť stenu (tapety, maľby, plagáty). Ľudská psychika je ovplyvnená aj farbami, ktoré nás obklopujú. U detí to platí niekoľkonásobne. Farby sa v ich nálade odrážajú oveľa intenzívnejšie než u dospelých. Kým niektoré sú chladné a evokujú pochmúrnosť, iné dokážu podporiť tvorivosť, spontánnosť a radosť. Detská izba by mala žiariť iba takými farbami, teplými a svetlými. Ako obzvlášť ideálne riešenie sa ukazuje oranžová, žltá, zelená či ružová. Pozor na sýte odtiene, držte sa skôr jemnej prirodzenosti. Sýtosť je totiž chaotická, stiesňujúca a zmenšuje priestor. Do detskej izby sa odporúča umiestniť aspoň malý koberček, na ktorom sa budú deti hrať. Ten by mal byť tiež veselý, farebný, ale i praktický. Nezabúdajme totiž na to, že môže na ňom občas skončiť cukrík alebo sa tu niečo vyleje. Mal by sa dať ľahko vyprať alebo inak vyčistiť. Jednoduché čistenie je vhodné i z hľadiska prevencie proti usádzaniu alergénov.

Vhodné osvetlenie a priestor pre fantáziu

Elán dokáže vniesť do interiéru aj dostatok slnečného svetla, no tiež správne zvolené svietidlo. Detské izby nie sú vhodné na umiestnenie bodových svetiel, skôr voľte niečo nápaditejšie. V prípade, že nenájdete luster vhodný do miestnosti pre deti, tak prevezmite iniciatívu a zapojte fantáziu. Bežné svietidlo dozdobte ručne vyrobenými dekoráciami, balónmi, kolotočom so zvieratkami, lietadielkom a podobne. Mimoriadne obľúbené sú v súčasnosti napríklad girlandy, ktoré sa umiestňujú nad posteľ alebo písací stolík. Deti majú radi tiež ligotavé predmety (nie však príliš), preto sa môžete uberať aj týmto smerom. Rozprávkové police na hračky a knihy dokážu rovnako efektívne oživiť fádnu izbu. Na trhu nájdete rôzne zaujímavé prevedenia, no môžete si tiež vyrobiť vlastné. Občas stačí iba premeniť prírodné drevo na farebné. Priestor pre snenie a hru vytvárajú aj multifunkčné poschodové postele, ktoré neslúžia iba na spánok. Vďaka veľkým kontajnerom pod posteľou či zásuvkám na stranách sa stávajú ideálnym úložiskom. Deti sa tu však vedia tiež pekne vyhrať (na pirátov, dobrodruhov a podobne).

Pokiaľ sú rodičia kreatívni a počúvajú priania svojich detí, potom je príležitosti pre vytvorenie nezabudnuteľnej atmosféry v detskej izbe skutočne neúrekom. Majte oči otvorené a nebojte sa experimentovať. Detská izba Vášho dieťatka by nemala byť iba o najnovších výstrelkoch, ale mala by v prvom rade odrážať povahu, záujmy a sny milovanej ratolesti.

Zdroj: lepsiebyvanie.centrum.sk

Foto: detskapostel.com

Čítané: 4604 x