Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Prečo čítať knihy v cudzom jazyku?

Datum: 04.09.2014

Nie ste žiadny knihomoľ a posledná knižka, ktorú si pamätáte bol šlabikár? Neskladajte zbrane a spojte príjemné s užitočným! Čítanie vám nie len rozširuje obzory, ale aj buduje slovnú zásobu, najmä v cudzom jazyku.

Tisknú sa vám na jazyk otázky: Akú knihu si mám vybrať? Ako správne čítať? Koľko strán musím prečítať za deň/mesiac, aby to malo želaný efekt? V prom rade spomaľte tempo a sústreďte sa na zopár efektívnych tipov.

  1. 1.     Vyberajte si cudzojazyčnú literatúru, ktorá tesne prevyšuje vašu úroveň. Zdá sa vám to ako nezmysel? To vôbec nie je. Jedine tak sa naučíte nové slová, frázy a vetné konštrukcie.  
  2. 2.     Kratšie pasáže - lepšia koncentrácia. Čítať ako z rýchlika nikdy neprinesie vytúžený výsledok. Namiesto toho si text rozdeľte na menšie celky. Takýto postup vám zaručí väčšiu sústredenosť a lepšie porozumenie písaného slova.
  3. 3.     Podčiarkujte, zvýrazňujte, píšte si poznámky. Ak sa vám niektoré zo slov prípadne myšlienok páči, tak si ho jednoducho podčiarknite, vyhľadajte v slovníku a urobte si poznámku rovno do knihy. Vďaka tomuto spôsobu si veľmi ľahko zapamätáte cudzojazyčné frázy alebo slovné zvraty.
  4. 4.     Kniha pol na pol. Ak už vážne nemáte nervy ani čas na kutranie sa v slovníku, aj tu mám pre vás riešenie. V kníhkupectvách nájdete širokú ponuku tzv. kníh pol na pol. Kniha je rozdelená na dve časti -  na jednej strane text beží v cudzom jazyku a na strane druhej je jeho preklad vo vašom materinskom jazyku. Mnohé z nich predpisujú aj úroveň jazykových schopností.

Kým si zatiaľ netrúfate zatvoriť svoju hlavu medzi papierové stránky, navštívte na začiatok JAZYKOVÉ KURZY BRATISLAVA. KURZY ANGLIČTINY BRATISLAVA, KURZY NEMČINY BRATISLAVA a tiež ANGLIČTINA PRE DETI vám dodajú dostatočné sebavedomie. V Bilingvi – tvoja jazyková škola vás patrične vyzbrojíme a pripravíme na boj s písanými mlynmi. Ukážková hodina je zadarmo a k ničomu vás nezaväzuje. Spoločný boj začneme na tel. 0915 147 256, na emaily:  nikol@bilingvi.sk alebo na adrese: F. Urbánka 34 - oproti MAXU, Trnava a Gessayova 2, Bratislava.

Do boja, za jazyk a slovnú zásobu!

 

Autor: Nikol Karasová

Čítané: 4487 x