Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

POZOR! Falošní priatelia na obzore

Datum: 17.09.2014

Nepriateľ je lepší ako falošný priateľ, pretože nepriateľa sa strániš, ale priateľovi veríš. My sme si zobrali na mušku našich anglických ,,priateľov”. Snažia sa nám podobať, ale ich zámery sú celkom odlišné od tých našich. Poďme im teda poriadne klepnúť po prstoch.

 

  1. Actual/aktuálny – Na Slovensku máme aktuálny stav počasia, dopravnú situáciu alebo informácie z domova i zo sveta. V Anglicku toto slovo znamená skutočný, ozajstný. Ak ich chcete prekvapiť, vybaľte na nich slová ako current, topical alebo present. Vtedy len budú zízať na vašu aktuálnu slovnú zásobu.  
  2. Concrete/konkrétny – Dokonalá zhoda oboch výrazov, až na jeden podstatný háčik. Slovo concrete znamená v angličtine opak abstraktného alebo betón. Pokiaľ nechcete niekoho ovaliť ťažkým predmetom, tak zvoľte slovíčka ako particular alebo specifically.  
  3. Action/akcia – Naša republika je plná akcií (činov), zliav a nezabudnuteľných podujatí. Angličania takí ,,akční” nie sú. Im postačí vykonať nejakú činnosť a všetko je vyriešené.  
  4. Interuption/interupcia – Tu pozor! Ak nechcete byť slobodnou mamičkou, tak to v Anglicku neskúšajte so slovom interuption. Oni vás totižto potom prestanú rušiť a vy nebudete vedieť prečo. Správne slovo pre interupciu v angličtine znie: abortion. 

 

Každý z vás chce byť aktuálny v cudzích jazykoch a chce sa naučiť niečo konkrétne? Jediné východisko ako zostať IN a poraziť svojich falošných priateľov je prihlásiť sa na JAZYKOVÉ KURZY BRATISLAVA. Jedine s KURZY ANGLIČTINY BRATISLAVA  alebo KURZ NEMČINY BRATISLAVA alebo ANGLIČTINA PRE DETI prežijete akciu bez zbytočných interupcií. 

S Bilingvi – tvoja jazyková škola zašliapnete svojich ,,priateľov” ako malých mravcov. Prvé kroky ako na to, vám radi predstavíme na ukážkovej hodine. Ukážková hodina je zadarmo a k ničomu vás nezaväzuje. Hláste sa na tel. 0915 147 256 alebo na emaily:  nikol@bilingvi.sk. Meetingy sa pravidelne konajú na adrese F. Urbánka 34 - oproti MAXU, Trnava alebo na Gessayova 2, Bratislava.

 

Autor:  Nikol Karasová

Čítané: 5325 x