Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Donáškové pochúťky: Ako ich skĺbiť s racionálnym stravovaním?

Datum: 13.01.2016

Aj vy ste si do zoznamu novoročných predsavzatí dali bod o zdravej strave? A darí sa vám ho dodržiavať? Nie? V šialenom pracovnom tempe takéto predsavzatie ľahko skĺzne do roviny rýchleho občerstvenia. Pokojne však buďte k sebe zhovievaví. Dobrá správa totiž je, že jedlo na donášku a racionálny pokrm sa nemusia vylučovať ani vtedy, keď si objednáte pizzu

Donáška, ktorá naozaj chutí

Od čias príchodu krabičkovej diéty či štartu donášky rôznych šalátov,  vegetariánskych alebo vegánskych jedál, sú možnosti racionálneho stravovania pestrejšie aj pre ľudí zavalených povinnosťami. Lenže priznajme si: Keď si v rýchlosti nájdeme pár minút na to, aby sme niečo zhltli, pohľad na surovú zeleninu nie je vždy tým, čím by sme sa chceli odmeniť za zvládanie pracovného stresu. Často si radšej vygúglime jedlo, ktoré má väčšie predpoklady na to, aby nám pomohlo odreagovať sa.

 

Pizza a racionálna strava?

Ako sme naznačli v úvode tohto článku, ani hriešne chutný pokrm na donášku nemusí byť nutne v úplne inej kategórii než zdravé stravovanie. Stačí ho pripraviť z prvotriednych ingrediencií a s patričnou láskou a starostlivosťou. Súhlasí aj Kristína Bartová, majiteľka jednej z bratislavských pizzerií: "Samozrejme, že nemôžete pripraviť dobrú pizzu z pretlaku, lacnej šunky a syra, ktorý okolo mozzarelly ani neprešiel. Ale ak si dávate záležať na čerstvých a najkvalitnejších surovinách ako my, potom pizzu rozhodne nemusíte vylúčiť zo svojho jedálnička."

 

Pizza v Novom Meste

Aj propagátori vyváženého stravovania tvrdia, že zdravý pokrm je predovšetkým o kvalite surovín, aj keby išlo o slaninu. V gastronomických prevádzkach sa však často stretávajú s nedostatočnou kontrolou. "To napríklad u nás neprichádza do úvahy. Všetky ingrediencie a dodávateľov kontrolujem osobne," hovorí Kristína Bartová, ktorej pizza Nové Mesto sa stala povestnou najmä v bratislavskom Novom Meste. Aj vďaka prevádzkam, ako je tá jej, sa teda pokojne môžete zahryznúť do chrumkavej pizze a pritom sa nemučiť výčitkami svedomia voči svojim novoročným predsavzatiam. 

Čítané: 4360 x