Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Brús drahých kameňov

Datum: 24.07.2016

Krásne svadobné obrúčky s drahým kameňom, to je predstava! Väčšina budúcich neviest by zrejme nepohrdla prstienkom s briliantom, však? Ale úprimne, dámy, čo vlastne viete o brúsení drahých kameňov? Máte predstavu, ako klenotník dosiahol, aby boli Vaše diamantové náušnice také lesklé a trblietavé? Nie? V tom prípade čítajte a možno sa dozviete veľa nového a zaujímavého.

Brúsenie drahých kameňov

Veľkosť, počet a uhly brúsených plôch drahého kameňa sa vypočítavajú matematicky. Kameň sa najprv prepíli alebo rozštiepi a následným otáčaním na sústruhu sa obrusuje o ďalší diamant, aby sa získal požadovaný okrúhly tvar. Nasleduje brúsenie plôch kameňa, jeho leštenie, až sa kameň pred vsadením do šperku definitívne vyleští. A nádherné prstene s krásnym lesklým drahým kameňom sú na svete.

 

Aké typy brúsov poznáme?

-Briliantový brús – je najvhodnejší pre diamanty a iné, najmä bezfarebné drahé kamene. Zaručuje, že sa od vrchnej časti vybrúseného kameňa odrazí maximum dopadajúceho svetla, čím sa dosiahne požadovaný jas a oheň.

- Stupňový brús – je vhodný na brúsenie farebných drahých kameňov, ktoré majú obdĺžnikový alebo štvorcový tvar. Krehké kamene môžu mať zbrúsené rohy, čím vznikne osemuholníkový tvar, častý trebárs pri smaragdoch.

- Kombinovaný brúskamene s kombinovaným brúsom majú väčšinou okrúhly obrys, pričom korunka sa brúsi ako briliant a spodná časť (pod rundistou) má zasa stupňový brús. Do takéhoto tvaru sa opracúvajú predovšetkým zafíry, rubíny a väčšina priehľadných kameňov.

- Fantazijný brústento druh brúsenia sa využíva predovšetkým u zriedkavých drahokamov rôznych tvarov. Môže byť trojuholníkový, päťuholníkový, šesťuholníkový, prípadne má tvar kosoštvorca.

 

 

 

 

Čítané: 3882 x