Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Viete, čo si obliecť na svah?

Datum: 21.09.2016

Predstavte si, že už sa nachádzate „v plnej paráde“ na horách, užívate si lyžovačku a slniečko zároveň, no zrazu si potrebujete oddýchnuť a načerpať novú energiu pri výdatnom obede. Vy sa začnete vyzliekať, no zrazu zistíte, že vám je nesmierna zima. Čím je to spôsobené? Nevhodným oblečením, ktoré nie je prispôsobené na šport, neodvádza vlhkosť a vy tak behom krátkej chvíle pociťujete nepríjemný chlad na tele. Ako sa tomu vyhnúť? 

Poďme si povedať, aké lyžiarske bundy a oblečenie sú na lyžovačku najvhodnejšie.

Základom je kvalitné a pohodlné oblečenie určené na lyžovačku! Dôležité je, aby odvádzalo telesnú vlhkosť, dobre vám sedelo a zahrialo vás počas celého dňa. Ide o akési funkčné izolačné vrstvy, ktoré by mali s vašim telom spolupracovať. Najdôležitejšie je termo prádlo, ktoré je vyrobené zo špeciálnych nenasiakavých materiálov ako je viskóza, polypropylén či vlna. Vo všeobecnosti platí, že ak je vonku skutočne poriadna zima, nevyhnutnosťou je mať oblečené termo prádlo a naopak, ak je vonku príjemne a svieti slniečko, postačí vám tenšie termo prádlo, ktoré vás nebude príliš obmedzovať. Pokiaľ chcete, aby vám bolo skutočne teplo, je lepšie, ak si dáte viac tenších vrstiev oblečenia než len jednu hrubú.

 

Niet nad poriadnu lyžiarsku bundu!

„Samostatnou kapitolou“ je výber lyžiarskej bundy, na ktorej by ste si mali dať záležať snáď najviac z celého vášho lyžiarskeho oblečenia. Tá by vás mala chrániť pred chladom, vlhkosťou a umožniť taktiež maximálny rozsah pohybu. Nepremokavosť a vetruodolnosť sú ďalšie kritéria, ktoré sú nevyhnutné pre každého lyžiara! Treba si uvedomiť, že lyžiarske bundy sú súčasťou výstroja, a preto musia byť kompatibilné s ostatnými časťami ako sú nohavice, rukavice, čiapka či spodné vrstvy oblečenia. Pri skúšaní bundy sa skúste upažiť, vzpažiť, predpažiť, spravte drep a otočte sa do oboch strán – ak je všetko v poriadku, nikde vás neťahá a nie je ani príliš voľná, je tá pravá!

Čítané: 4140 x