Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

5 tipov ako sa starať o kvalitné topánky

Datum: 14.03.2018

Veľa ľudí investuje do kvalitných topánok nemalé peniaze, dúfajúc, že im vydržia dlhšie. To však vôbec nemusí platiť, pokiaľ sa o svoje topánky pravidelne nestaráte. Nie je to vôbec zložité, nevyžaduje to hodiny času a pritom efekt stojí za to!

Ešte pred samotnou starostlivosťou o topánky, by ste mali byť rozvážny pri ich kúpe. Veľa totiž záleží od správnej veľkosti topánok.  Aj keď koža je materiál, ktorý trochu povolí a prispôsobí sa tvarovo nohe, treba vybrať to správne číslo topánky. Pri nakupovaní si nezabúdajte vyskúšať obe topánky, pretože jedna noha môže byť väčšia, ako druhá.

Pri novokúpených značkových topánkach je najdôležitejšia impregnácia. Preto si ešte v predajni zaobstarajte impregnačný sprej. Dobrou voľbou je univerzálna impregnácia alebo moderné hybridné, ktoré chránia pred vodou i špinou. Pokiaľ sú topánky nové, naneste na nich 3 vrstvy impregnácie, neskôr stačí už aj 1 vrstva. Vždy počkajte, kým nástrek uschne a až potom znova naimpregnujte.

Pri kožených  čižmách, hlavne pri tých hladkých, vám odporúčame pravidelne krémovať. Najlepšie aspoň raz za dva týždne. Používajte buď špeciálne oleje alebo klasický krém. Dobre vám poslúži aj farebné krémy, ktoré zakryjú aj okopané miesta. Celé to nanášajte v tenkej vrstve a nakoniec preleštite mäkkou handričkou.

Jarné látkové čižmy sú krásne ale občas sa bojíme, že nám v daždivom počasí premoknú. Čo robiť v prípade, ak sa vám premočia? Dámske topánky je vhodné naplniť  pokrčenými novinami, ktoré vlhko pohltia. Určite ich však nedajte na kúrenie. Topánky by potom stvrdli. Vo vlhku by zas začali plesnivieť.

Okrem toho by ste sa mali o topánky poriadne starať aj zvnútra. Pokojne si kúpte antibakteriálny sprej, ktorý dokáže dezinfikovať, predídete šíreniu baktérií. Proti zápachu v dámskych lodičkách vám odporúčame sprej s prídavkom striebra.

Nebojte sa taktiež drobného lepenia. V prípade, ak sa vám topánky začnú pomaly „otvárať“ môžete siahnuť po lepidle na obuv a topánky si zalepiť sami. V prípade poškodenia väčšieho rozsahu vám odporúčame navštíviť už obuvníka.

Čítané: 3972 x