Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Aké zmeny v elektroodpade priniesla novela zákona?

Datum: 29.06.2018

Novela zákona o odpadoch, ktorá nabrala účinnosť v januári tohto roku, priniesla viaceré zmeny. Tie sa však netýkajú len plastových tašiek vo obchodoch či výrobcov obalov a neobalových výrobkov, ale aj elektroodpadu. Čo by ste určite mali vedieť? 

Toto sú tie najpodstatnejšie zmeny týkajúce sa výrobcov elektrozariadení, batérií a akumulátorov.

Výrobcovia akumulátorov a batérií sú podľa januárovej novely zákona o odpadoch povinní zabezpečiť plnenie istých povinností. Patrí tu predovšetkým zabezpečenie spätného zberu, ako aj zberu použitých akumulátorov a batérií na určených miestach podľa zákona. Tieto povinnosti výrobcom nezanikajú ani vtedy, ak v predchádzajúcom roku neuviedol na slovenský trh žiadne akumulátory či batérie.

Nové informácie nesmú chýbať

Výrobcovia elektrozariadení sú povinní podľa zákona spracovateľovi poskytnúť informácie o opätovnom použití a o správnom spracovaní. To je nutné spraviť pri každom type nového elektrozariadenia, ktoré výrobca uvádza prvýkrát na trh. Januárová novela zákona o odpadoch upresnila, čo všetko musí manuál obsahovať.

Ide o informácie o údržbe, renovácii, modernizácii i recyklácii elektrozariadenia. Taktiež tam nesmú chýbať informácie o materiáloch a súčiastkach nachádzajúcich sa v elektrozariadení, ako ani informácie o umiestnení nebezpečných zmesí a látok v danom elektrozariadení.

Žiadne potvrdenia o zmenách

Jednou zo zmien, ktoré priniesla januárová novela zákona o odpadoch, je to, že Ministerstvo životného prostredia SR nebude vydávať potvrdenie o vykonanom zápise nového výrobcu vyhradených výrobkov do príslušného registra. Taktiež od januára MŽP SR nevydáva potvrdenia o zmenách už registrovaných údajov, ako je zmena názvu spoločnosti, adresy a podobne.

 

Foto: Bigstockphoto.com

Čítané: 4567 x