Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ktorá dohoda sa najviac oplatí?

Datum: 09.08.2018

V súčasnej dobe je pracovný trh naozaj rozmanitý. V ponuke je nespočetné množstvo pracovných ponúk. Zamestnávatelia však majú problém zohnať kvalifikovaných pracovníkov na rôzne pozície. Ak teda nie ste spokojní v súčasnom zamestnaní, rozhodne nebudete mať núdzu zohnať iné, možno aj omnoho lepšie platené. Vyznáte sa ale v dohodách? Ktorá z nich sa najlepšie oplatí? V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme ich výhody a nevýhody.

Dnešné právo a zmluvy nie je nič jednoduché, a preto je nevyhnutné sa aspoň trochu v pracovnom zákonníku orientovať.

Dohoda o pracovnej činnosti

Prvou možnosťou je dohoda o pracovnej činnosti, ktorú môže so zamestnávateľom uzavrieť ktokoľvek. Ale pozor, je tu určité obmedzenie. Ak podpíšete dohodu o pracovnej činnosti, môžete týždenne pracovať maximálne 10 hodín. Ďalej je zmluva platná maximálne na rok, a potom je nevyhnutné spísať zmluvu novú.

Dohoda o vykonaní práce

Ďalším variantom je dohoda o vykonaní práce, ktorá má oproti predchádzajúcej dohode jeden zásadný rozdiel. Uzatvára sa len na presnú prácu, ktorú má človek vykonať, kým v dohode o pracovnej činnosti je napísaná iba pracovná činnosť, napríklad administratíva. U dohody o vykonaní práce môžete odpracovať maximálne 350 hodín v roku, ale nezáleží na tom, či to odpracujete za mesiac, alebo za pol roka.

Dohoda o brigádnickej práci študentov

Počas letných prázdnin sa uzatvárajú dohody o brigádnickej práci, vďaka ktorej si môžu privyrobiť aj mladiství. Dohoda o brigádnickej práci študenta sa uzatvára na jeden rok. Uzavretá nesmie byť na viac ako 20 hodín týždenne, pričom sa uzatvára iba do veku 26 rokov, ak ste do tejto chvíle zároveň študentom.

Pracovná zmluva

Snáď najžiadanejšia je zo strany pracovníkov pracovná zmluva, ktorá sa podpisuje na dobu určitú alebo neurčitú. S takou zmluvou ľahko získate aj hypotéku. Pracovná zmluva je však samostatná kapitola, o ktorej by sme sa rozpísali na niekoľko strán.

Ak sa chcete dozvedieť podrobnejšie informácie o zmluvách, navštívte jeden magazín, ktorý sa danej problematike venuje. Jedná sa o ekariera.sk.

Čítané: 3802 x