Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Nové generické domény

Datum: 27.07.2015

Možno ste si už všimli, že v doménovom svete sa neustále hovorí o nových generických doménach – doménach prvého rádu. Rozdiel medzi novými generickými doménami a bežnými generickými doménami nie je takmer žiadny, akurát tie nové sú viac zamerané na určitú oblasť. 

Zatiaľ, čo domény druhého rádu sú neustále veľmi obľúbené, v podstate každú minútu vzniká a zaniká veľké množstvo, čo je v prípade domén prvého rádu úplne inak. Domény prvého rádu rozdeľujeme na národné a generické. Týchto domén existuje už veľmi veľa, pričom doména .org je určená skôr pre nekomerčné subjekty a v prípade domény .com ide o weby, ktoré sú prevádzkované za účelom zisku. Pravdou je, že neexistuje žiadne záväzné pravidlo, aj keď v prípade poslednej domény si veľa ľudí myslí, že ide o národnú doménu Spojených štátov, čo však nie je pravda.

Pýtate sa, ako to celé začalo?

Americká spoločnosť ICANN 12. januára v roku 2012 prijala mnoho žiadostí o poskytnutí domén prvého rádu. Prvé domény boli poskytnuté už v apríli v roku 2013 a neskôr sa uvoľnilo až dvadsať nových prípon týždenne. Ako prvé vznikli cudzojazyčné prípony. 

Niečo viac o jednotlivých doménach

Medzi najžiadanejšie domény patrí .pizza, .space, .cloud, .app, .buy, .book, .help ... Firmy, ktoré majú záujem o svoju vlastnú koncovku sú napríklad Apple, Sony či American Express. Najviac žiadostí o koncové domény majú najmä firmy zo Severnej Ameriky a Európy. Nové koncovky budú konkurovať koncovkám ako je .com, .org, .net a ďalším približne 300 doménam, ktoré sa v súčasnosti najviac využívajú.

Veľkú časť dostupných domén tvoria aj zemepisné názvy, prípadne názvy, ktoré sú od nich odvodené. Značné zastúpenie má Juhoafrická republika s koncovkami .joburg alebo .capetown.

Medzi niekoľko nových domén z oblasti financií patria .market, .credit alebo .creditcard . Do rovnakej kategórie môžeme zaradiť aj domény .insure a .financial .

Novinkou sú aj exotické domény, ktoré sú pomerne neštandardné. Ide o domény .mango, .hiphop alebo o doménu .church . Zaujímavých domén je dnes teda skutočne veľmi veľa.

Doména .SCIENCE je generická doména najvyššieho rádu, ktorá je určená na prezentáciu so zameraním na vedecké poznatky a popularizáciu vedy.

Doména .HELP je ideálna pre jednotlivca, organizáciu či malú firmu, ktorá je skvelou príležitosťou na zdieľanie informácií spolu so svetom.

Doména .CLUB sa využíva po celom svete a môže si ju zaregistrovať ktokoľvek. Je určená najmä pre kluby, fanúšikov alebo komunity, ale je zaujímavá aj pre mnohé slovenské projekty.

Doména .ACTOR je ideálna pre všetkých hercov, umelecky založených ľudí, umelecké spolky, kiná, divadlá, celebrity alebo fanúšikov.

Doména .WTF prináša nové príležitosti pre majiteľov webových stránok, všetkých bloggerov a hlavne pre tých, ktorí chcú mať vlastnú webovú adresu.

Výhody registrácie generických domén:

  • Jednoduchšia registrácia ako pri národných doménach
  • Domény sa dajú objednať na  1 až 10 rokov
  • Lepšia ochrana za vyššiu cenu
  • Overenie emailovej adresy pre generické domény, inak bude doména deaktivovaná

Spoločnosť Exo Technologies s.r.o. ponúka kvalitné služby v oblasti registrovania a správy domén, webhostingu, multihostingu a ďalších služieb, ktoré si klienti želajú.  Exo hosting ponúka svoje služby za vynikajúce ceny, čo každý z vás určite rád ocení.

 

Obrázok: 020109 / Dollar Photo Club

Čítané: 4240 x