Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Bez noža do lesa ani na krok!

Datum: 07.04.2016

Aj taký malý nástroj, akým je nôž, dokáže v mnohých prípadoch poskytnúť veľkú pomoc. Ak ste poľovník alebo máte v rodine poľovníka, ktorému sa snažíte zohnať vhodný darček, možno vám dobre padne zorientovať sa v širokej ponuke nožov, od multifunkčných až po lovecké. Zistíte, že vybrať ten správny poľovnícky nožík nemusí byť vôbec také jednoduché, veď sortiment je naozaj rozsiahly!

Odlíšte sa od ostatných svojím kvalitným nožom

Nožov je na trhu fúra, nielen kuchynských, ale aj tých pre poľovnícke účely. Niekto chce mať značkové topánky a oblečenie a niekomu zasa stačí jeden kvalitný značkový nôž, ktorý sa stane na dlhé roky nenahraditeľným pomocníkom pri práci, zvlášť, ak ste poľovník. Nože sa, pochopiteľne, vyrábajú z nehrdzavejúcej ocele a každý je chránený puzdrom, aby nedošlo k nepríjemným úrazom alebo poškodeniam čepele. Kreativite sa vo svete nožov medze nekladú. Na výber sú dnes nože v rôznych farebných prevedeniach a štýloch a každý zanietený poľovník si dokáže nájsť ten svoj. Možno máte radi pestrofarebnosť a krikľavosť, no ak uprednostníte eleganciu a klasiku, zaiste ostanete verní rúčkam z jeleních parohov, resp. ich imitácie, ktoré sú pre poľovnícky okruh také špecifické.  

Ktorý nôž je ten pravý pre vás?

Ten, ktorý vám ako prvý padne do oka. Nie vždy je dobré hľadieť len na cenu. Veď taký nožík môžete smelo využívať celé roky, pri správnej a šetrnej manipulácii a starostlivosti si ho dokonca môžete posúvať z generácie na generáciu. Pri výbere si všímajte materiál čepele, opýtajte sa, či je uzamykateľná, zistite si jej dĺžku, či je k nožíku aj puzdro, ak áno, z akého je materiálu, ale zamerajte sa aj na rukoväť – tá dodá nožu osobitné čaro. Všímajte si aj hmotnosť noža, jeho dĺžku v zavretom a roztvorenom stave alebo jeho funkciu. Niektoré nože v sebe ukrývajú aj drobnú pílku, vývrtku, nerezový krúžok na kľúče, zúbkovú čepeľ, krížový skrutkovač, otvárač na konzervy, odstraňovač izolácie drôtov, dierovač, výstružník a podobne, sú teda multifunkčné. Všetko záleží od toho, na aké účely sa chystáte nožík používať a aké miesto mu vo svojom vrecku venujete.

Zaujme aj rúčka noža

Voskovaná fínska breza, plexisklo, plast, zliatina s klipom na opasok, nerezová oceľ, hliník, imitácia parohu, dubová rúčka, toto všetko sú materiály, ktoré sa najčastejšie objavujú na rúčke noža. Dnes nie je nijako výnimočné natrafiť aj na rúčku, do ktorej je laserom vyrezaný nejaký obrázok, napr. zvieracej hlavy. Výroba nožov ide, čo sa týka dizajnu, ruka v ruke s dobou a módnymi trendmi, no nezabúda sa ani na fajnšmekrov a ľudí, ktorí majú radi klasický dizajn čepelí a rúčok. Opäť sa tu ukazuje stará známa pravda: nie je dôležité, koľko peňazí investujete do kúpy kvalitného noža, ale či sa ho nebudete hanbiť vytiahnuť na svetlo sveta pred ostatnými. Aj v poľovníckych kruhoch totiž existuje rivalita. J

Čítané: 4869 x