Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Ako, kde a kedy vznikla ruleta

Datum: 14.05.2016

Slovo „ruleta“ má francúzsky pôvod a znamená „malé kolo“. To nás teda privádza k tomu, kde treba hľadať zrod tejto hazardnej hry. Ak by sme si však prečítali o histórii rulety viac, zistili by sme, že má predchodcov v anglických hrách ako „Roly Poly“, prípadne v talianskom „Biribi“ a „Hoca“. Základné stratégie hrania rulety boli teda prevzaté z iných hier. Napríklad taký Casanova spomína v roku 1763: „Dámy v súčasnosti šalejú z Biribi, čo je hra, v ktorej sa ustavične podvádza. V Janove je táto hra zakázaná, no o to viac sa stala populárnou.“ 

Muž, ktorý to všetko začal

Koleso rulety vynašiel v podstate Blaise Pascal, francúzsky fyzik, vynálezca a matematik. Samozrejme, jeho cieľom nebolo vynájsť prostredníka kasínovej hry. V roku 1655 sa Blaise snažil vymyslieť perpetuum mobile. Malo ísť o stroj, ktorý bude fungovať aj bez čerpania energie z externého zariadenia. Fyzikálne zákony napovedali, že to nie je možné, ale Pascal sa rozhodol vzdorovať im. Jeho experiment síce zlyhal, ale proces zrodenia jednej z najobľúbenejších kasínových hier sa už nedal zastaviť.

Listinné dôkazy

Historické pramene a listinné dôkazy naznačujú, že ruleta sa v pravom slova zmysle objavila v 18. storočí. Ako mnoho iných hier, aj táto sa zmieňuje najskôr v právnych dokumentoch o zákaze hry. Jeden taký nachádzame aj v predpisoch pre francúzsku kolóniu v Amerike, neskôr premenovanú na Kanadu. Vyhláška z roku 1758 vyslovene zakazuje hranie kociek, Hoca, Faro a rulety. Juraj II., kráľ Veľkej Británie a Írska, uviedol v zákaze z roku 1745 nasledovné: „...pre istú zhubnú hru s názvom ruleta alebo Roly Poly nie je miesto v našich kruhoch.“

Monte Carlo – symbol hazardu

V roku 1842 navrhli Francois a Lois Blanc ruletu s jednou nulou, a to špeciálne pre monackého kráľa Karola III. Takto sa dostala nula na koleso a hra získala oveľa väčšiu dynamiku. Karolove kráľovstvo sa dostalo do finančných ťažkostí, preto bolo v Monte Carle postavené kasíno, ktoré sprístupnilo ruletu pre široké masy ľudí. Vďaka nemu začalo do Monaka prúdiť nevídané bohatstvo a toto miesto sa veľmi rýchlo stalo symbolom hazardu. Ruleta s jednou nulou bola hitom, čo viedlo Francúzov k sprísneniu zákazov ohľadne hazardných hier. Monte Carlo sa stalo o to žiadanejšie. 

Americká ruleta

Američania sú povestní tým, že si veci radi zariaďujú po svojom. Ani ruleta nemohla ujsť ich záujmu. V roku 1800 sa táto čoraz obľúbenejšia hra s novými pravidlami dostala za oceán, na americké brehy. Aby to však nebola európska ruleta, pridali na koleso dvojitú nulu. To znamená, že namiesto 37 čísel mala americká ruleta čísel 38 (1 až 36, 0, 00).

Všetko je to o fyzike

Niektorí odborníci sa domnievajú, že ak poznáte presné umiestnenie loptičky, jej rýchlosť, ako aj rýchlosť kolesa, môžete zistiť, čo padne a zvýšite tak svoje šance na víťazstvo. Bohužiaľ, v bežnom prostredí kasína je skutočne ťažké previesť v expresnom čase rad presných výpočtov. Pokiaľ by ste si chceli pomôcť nejakým elektronickým zariadením, budete z kasína vyhodený. Výskumy síce dokazujú, že ruleta je o fyzike, mali by sme byť teda schopní pozorovaním zlepšiť svoje skóre, praktické prevedenie však nie je vôbec jednoduché.  

Online ruleta

Až do roku 2000, ak ste si chceli zahrať ruletu s jednou nulou, museli ste cestovať po európskych kasínach. Pokiaľ ste zatúžili po tej s dvoma nulami, museli ste ísť až do Spojených štátov. Všetko sa to zmenilo zavedením online kasín. Bez ohľadu na to, kde žijete, online si môžete zahrať akúkoľvek ruletu. V súčasnosti je mimoriadne obľúbený ruletový systém d´Alembert. Nevyžaduje také množstvo peňazí na hráčskom účte a neničí ho limit ruletového stola. Ide o komplexný stávkový systém, kde je pravdepodobnosť výhry až 50 %.

 

Teraz, keď poznáte históriu rulety, je možné, že ste si utvorili názor, akým smerom sa bude uberať jej budúcnosť. Pribudne ďalšia nula na kolese? Môžeme sa tešiť na lepšie odmeny alebo realistickejšie online kolá? Jediný spôsob, ako to môžeme zistiť, je sledovať aktuálne dianie v ruletovom svete. Uvidíme, kam to bude smerovať.

 

 

 

Autorské právo: vlkvojtech / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 4402 x