Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Ako si vybrať správnu tému bakalárskej práce

Datum: 01.05.2017

Ako na písanie bakalárky, čo všetko musí obsahovať a čím začať? Aj vám bežia dookola v hlave podobné otázky? V tom prípade začnime výberom dobrej témy...

Téma bakalárky podľa náročnosti práce

Na úvod je dôležité zodpovedať si jednu podstatnú otázku: Čo je cieľom mojej bakalárskej práce? Chcem si jej tvorbu iba rýchlo odbiť, pričom o žiaden extra prínos mi nejde, alebo túžim priniesť svetu aj vedeckej obci na škole niečo nové, možno prevratné?

Ak ste odpovedali, že vás najviac zaujíma, aby ste to mali čím skôr za sebou, vedzte, že toto vaše rozhodnutie ovplyvní aj voľbu témy, respektíve mali by ste vyberať takú tému, ktorá vám nedá až tak zabrať. A to je aká, pýtate sa?

Predsa téma, o ktorej je k dispozícii množstvo informácií aj hromada dostupných zdrojov. Dokonca by nemal byť problém natrafiť aj na rôzne vzory bakalárskych prác s obdobnou témou, ktoré už niekedy niekto spracoval.

V danom prípade skutočne nie je väčším problémom prácu napísať, akurát hrozí riziko, okrem minima originality a vlastného prínosu k téme, aj vysoké percento zhody vašej práce s nejakou, už existujúcou prácou v Centrálnom registri záverečných prác, čo môže značne ohroziť úspešnosť danej bakalárky. 

Výber témy bakalárskej práce, ktorý stojí za to

Preto vy všetci ostatní, ktorí ste skôr vyznávačmi ťažšej, no jedinečnej cesty, rátajte s tým, že nehrozí neoriginalita vašej práce, teda v prípade, ak si k náročnej, neopozeranej téme aj zoženiete dostatok relevantných zdrojov a adekvátnych materiálov. To je totiž najväčšie riziko, ktoré tu na vás číha. Ak ho však prekonáte a všetko potrebné si pozháňate, môžete sa pustiť smelo do písania aj bádania.

A keďže zrejme nenarazíte na žiaden podobný vzor bakalárskej práce, či už online, alebo v univerzitnej knižnici, môžete sa spoľahnúť na vysoký stupeň originality vašej práce.

Rátajte však s tým, že vypracovanie náročnejšej bakalárskej témy si vyžiada viac času aj úsilia, pôjde vám to ale omnoho ľahšie, ak to bude téma, ktorá vás zaujíma a v ktorej ste doma.

 

Čítané: 4081 x