Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Bez internetu vo svojom mobile ste stratení

Datum: 25.01.2018

Pred desiatimi-pätnástimi rokmi platilo známe neformálne pravidlo v znení „bez mobilu ani na krok“. Dnes by mohlo platiť „bez internetu v mobile ani na krok“. Veru áno, bez internetového pripojenia v súčasnosti nemôže žiadny mobilný telefón plnohodnotne fungovať.

Vlastne môže, ale jeho možnosti sú značne oklieštené. No a kto by chcel niečo polovičaté ak môže dostať viac?

Ak vravíme o mobilnom telefóne z dnešného pohľadu, máme na mysli predovšetkým tie ultramoderné smart-fóny, ktoré dokážu prijímať informácie, pracovať s nimi na potrebnej úrovni a posielať ich ďalej.

Čo dokáže váš smartfón po pripojení

To, čo umožnilo zmenu mobilných telefónov na smarfóny, je vylepšené technologické riešenie prenosu dátového signálu. Tým sa vlastne rozrástli a upravili funkcie mobilných telefónov. Okrem klasického hlasového prenosu umožňujú surfovanie na internete, prijímanie a posielanie esemesiek, čítať si vlastnú poštu, využívať sociálne siete a aplikačné platformy, robiť zvukové a obrazové záznamy a pod.

Zablúdili ste a chcete sa vrátiť späť na správnu cestu? Prostredníctvom funkcie GPS vám satelit vyhľadá vašu presnú polohu a bude vás navigovať presne na vami plánované miesto. Alebo na vás došiel hlad a vy potrebujete vyhľadať senzi reštauráciu vo svojom blízkom okolí? Nie je žiadny problém. Nalogujete sa priamo na webovú stránku toho správneho stravovacieho zariadenia, prelistujete si online denné menu a poďho rovno tam.

Chcete sa dostať nazad domov autobusom či vlakom? Internetový cestovný poriadok vám napovie, kedy treba prísť na zastávku, aby ste nezmeškali ten vhodný spoj. Vo vlaku sa odfotíte a pošlete v momente fotku na svoj sociálny profil.

Internet vylepšuje konektivitu s ostatnými zariadeniami

Ale nemôžeme vynechať ani iné, zdanlivo jednoduché vymoženosti spojenia mobilného telefónu a internetového pripojenia. Napríklad nastavenie aktuálneho časového pásma, kopírovanie súborov a posielanie ich určenému adresátovi. Alebo taká konektivita s inými zariadeniami, stolovým PC, notebookom a populárnym tabletom. Skrátka a dobre – je toho veľmi veľa a máme obavy, aby sme na niečo podstatné nezabudli.

Mobilné internetové pripojenie má viac pozitív než negatív

Ako to tak čítate, iste sa pýtate, či má internetové pripojenie vášho mobilného telefónu súčasnosti nejaké negatíva? Tých sa veru nájde a nie málo... Viete ako – všetko na svete je relatívne. Napríklad ovládanie mobilu a teda aj internetu cez malý displej. Nikto však nečaká, že päť- až osempalcová obrazovka nahradí pätnásťpalcovú či dokonca veľký LCD monitor. Mobilný telefón naozaj nie je tým pravým pracovným nástrojom, a nemôžeme teda od neho čakať zázraky.

Takže toto je jedno z mála negatív. Ďalšie, na ktoré by sa dalo s privretím oka poukázať, je to, že aj keby nám nerobila problém veľkosť smartfónu, tak by sme sa isto pozastavili nad rýchlosťou internetového pripojenia v mobile. A samozrejme nad objemom prenesených dát.

To je spôsobené inou, menej kvalitnou technológiou než to širokopásmové, ktoré využívajú vaše príbytky, firmy a úrady. Raz darmo, optická sieť je optická sieť. A aj taká klasická pevná telefónna linka je na tom lepšie. Ale ako sme spomínali, mobilný telefón nepredstavuje pracovný nástroj, skôr výdatného pomocníka v tých najnutnejších situáciách.

Internet do mobilu si dnes môže dovoliť každý

A teraz poďme k známej otázke – a čo za to? Kedysi sa ceny za internetové pripojenie líšili od operátora k operátorovi v závislosti od použitej technológie, rýchlosti prenosu, objemu prenesených dát, zakúpenia mobilu v rámci paušálu, využitia rôznych balíčkov a pod. Dnes sa cenová politika stáva prívetivejšou.

Technológie sa bleskovo vylepšujú, a tým sa zvyšuje prenosová rýchlosť a objem prenesených dát. Akurát čo ešte stále pokrivkáva, je pokrytie územia, v našom prípade územia Slovenska.

Súčasná sieť typu 4G je rozšírená najmä v husto zastavaných, a teda aj obývanejších územiach. Na dedinách a odľahlých častiach našej krajiny musíme rátať s istým obmedzením, s prechodom na 3G alebo dokonca 2G/GSM.

Na záver samozrejme nesmieme zabúdať ani na to, aký mobilný telefón vlastníte a ako dokáže spracovať ponúkaný internetový signál.

Stavte na revolučnú sieť typu 4G

Internet do mobilu, resp. výhodné dátové balíky teda vyberajte podľa svojich vlastných preferencií. Podľa toho, kde sa väčšinou s telefónom pohybujete, aký typ vlastníte, koľko ste ochotní zaplatiť. No skrátka tých premenných je viac než dosť.

Tak či onak, my vám predsa len odporúčame internet v sieti 4G, resp. LTE internet. Je zatiaľ bezkonkurenčne najlepší. Uvidíte, že v takejto sieti využijete svoje zakúpené dátové balíčky bez výhrad. Zájdite na predajné miesta operátorov, nalogujte sa na ich webové stránky. Skúmajte cenové ponuky, technické parametre a dajte si poradiť od skúsenejších používateľov ako ste vy.


Čítané: 4244 x