Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Výživa pre silovo vytrvalostné športy

Datum: 22.10.2015

Výživa kulturistu je veľmi podstatná a hlavne častokrát aj komplikovaná súčasť jeho prípravy. Vzhľadom na zameranie športovca, druhu športu a aktuálnu časť prípravy sa mení aj príjem základných živín podľa potreby.

Výživu a príjem živín je dôležité upravovať práve podľa obdobia prípravy športovca nasledovne: 

Objemová príprava je začiatkom tréningového roka a je špecifická zvýšeným príjmom sacharidov a bielkovín. Tuky regulujeme podľa telesného tipu a potrieb konkrétneho športovca. Doplnky výživy konzumuje na základe aktuálnych nutričných a energetických potrieb s ohľadom na jedálniček. Práve doplnky pomáhajú vďaka presnému zloženiu „dopĺňať“ tie živiny, ktoré práve potrebujeme. Najčastejšie sa v objemovej príprave jedná o bielkoviny a sacharidy.

 

V tvarovacom období, kulturista v tréningu izoluje jednotlivé svalové partie a dolaďuje ich tvar. Prestáva pracovať na objemovom tréningu a presúva svoju pozornosť na  svalové skupiny, snaží sa odstraňovať nedostatky izolovanými cvikmi.  Vo výžive obmedzuje prísun sacharidov podľa nadstavenia diéty (sacharidové vlny a pod.). Z doplnkov používa viac produktov s vysokým obsahom bielkovín / aminokyselín pre maximálnu regeneráciu a ochranu svalového vlákna. Príjem sacharidov je na ústupe.

 

Súťažná sezóna síce po samotnej súťaži dovoľuje zvýšiť príjem sacharidov, cukrov a tukov no je čiastočne obmedzený súťažným kalendárom. Ak nasleduje ďalší víkend ďalšia súťaž, čo je pomerne časté vzhľadom súťažné obdobie, veľa voľna si kulturistov žalúdok neužije. Počas súťaženia hrajú hlavnú úlohu v ochrane svalov aminokyseliny. Tie zabezpečia, že svaly nebudú katabolizovať následkom zníženého príjmu energie a ochránia ich tak pred ničením / zmenšovaním. Práve esenciálne aminokyseliny sú tie, ktoré potrebujú svaly najviac nakoľko sú vo svalovom vlákne zastúpené väčšinovo a telo ich nevie produkovať samé. Proteínové prípravky tiež splnia svoju úlohu.

V regeneračnom oddychovom období kulturistu, je strava vyvážená a dohliadame na pestrosť prijímanej prirodzenej stravy pričom dbáme na jej kvalitu.

 

Po súťažnej sezóne si organizmus musí oddýchnuť a nemal by byť v strese z výkyvov prijímaných živín a tvrdého tréningu.  Je to veľmi vhodné obdobie na fyzický a často podceňovaný psychický oddych, kedy načerpá energiu a motiváciu na ďalšiu súťažnú sezónu. Práve v regeneračnom období je vhodné stavať športovú aktivitu na doplnkových športoch ako cyklistika, turistika, plávanie a podobne.  Regeneračné obdobie trvá od 5 do 8 týždňov v roku.

 

FOTO:  ©Elnur / Dollar Photo Club

Čítané: 4345 x