Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Vyberáme bežecké lyže

Datum: 21.09.2016

Aj keď máme ešte nádherné letné počasie v plnom prúde, o pár mesiacov tu máme zimu, s ktorou sa spájajú nielen Vianoce, ale aj lyžovanie. Relax na zasnežených horách je predstavou nejedného nadšenca zimných športov, a práve preto je ideálne, ak začnete o kúpe bežeckých lyží rozmýšľať vopred. 

Nenechávajte si všetko na poslednú chvíľu a pred samotnou kúpou lyží sa riaďte podľa niekoľkých základných pravidiel, vďaka ktorým si zakúpite „bežky“, ktoré splnia očakávania i tých najnáročnejších klientov!

Akú dĺžku „bežiek“ mám zvoliť?

Pokiaľ milujete bežkovanie, resp. s tým len začínate, vybrať nové bežky nemusí byť až také jednoduché, ako sa spočiatku môže zdať. Treba si odpovedať na niekoľko otázok, na základe ktorých sa bude odvíjať aj následná kúpa. Budete jazdiť vo voľnom teréne? Chcete zlepšiť fyzickú kondíciu, no s bežkovaním ešte nemáte skúsenosti? Aké topánky na bežky sú najvhodnejšie? Viete sa o lyže správne postarať? Treba mať teda jasno, na aký účel budete bežecké lyže potrebovať a či pôjde skôr o pokojné výlety s rodinou alebo adrenalínové jazdy na upravených tratiach. Medzi najpredávanejšie bežky patria turistické, ktorých šírka lyží sa pohybuje v rozmedzí od 48 do 55 mm. Ide o akési univerzálne bežecké lyže, vďaka ktorým si môžete zalyžovať s rodinou, ale pokojne aj na trati či v hlbokom snehu. Ak ste štíhly, je vhodné, ak budú bežky kratšej dĺžky a naopak, ak vážite viac a chcete jazdiť rýchlo, nebojte sa siahnuť po bežkách, ktoré budú o niečo dlhšie.

Pochopiteľne, že poznáme bežky nielen turistické, ale aj detské, terénne, fitness, športové či závodné. Ak ste začiatočníkom, postačia vám širšie bežecké lyže, ktoré sú zabezpečené protišmykovou ochranou a určené na akýkoľvek typ terénu. Ak ste už pokročilým lyžiarom, pokojne zvoľte backcountry bežky, ktoré umožňujú jazdu na zľadovatenom povrchu či horských zjazdovkách.

Čítané: 3651 x