Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Bez lyžiarskej prilby ani na krok!

Datum: 25.03.2017

Lyžovanie sa vďaka stále dokonalejšej technológií posunulo až na hranicu rizikového športu. 

Práve z tohto dôvodu by sme sa mali dostatočne chrániť, pričom jednou z najdôležitejších ochrán sú práve lyžiarske prilby! Umožňujú nám rýchlejšiu jazdu, chránia nás pred pádom a teda i úrazom, ktorý by mohol spôsobiť vážne zdravotné komplikácie!

Aké kritéria si mám pri výbere všímať?

Priemerný lyžiar dosahuje na zjazdovke viac ako dvojnásobok rýchlosti jazdy na bicykli, kedy je helma už bežnou súčasťou výstroja. Aj napriek tomu, že patríte k dobrým lyžiarom a ste si istý, že sa vám nič nestane, nikdy neviete, ako sú na tom ostatní. Nie je teda nič jednoduchšieho, ako svoje zdravie patrične chrániť! Pri výbere lyžiarskej prilby je najdôležitejšie, aby vám na hlave presne sedela. Nepočítajte s tým, že sa vám prilba prispôsobí, nevypchávajte si ju a ani neupevňujte lyžiarskymi okuliarmi. Nič z toho nefunguje! Na čo sa pri výbere teda zamerať? Základom je, aby vás helma netlačila, bola kompatibilná s lyžiarskymi okuliarmi a mala vetracie otvory, ktoré sú najlepšie regulovateľné. Ideálne je, ak pod prilbou budete nosiť tenkú čiapku z funkčného materiálu, a to nielen kvôli hygiene, ale i lepšiemu komfortu.

Výber zimnej bundy taktiež nepodceňujte

Určite mi dáte za pravdu, že pri pravidelnom športovaní sa nezaobídete bez poriadnej bundy! Čo sa týka tej lyžiarskej, základom je všímať si strih, keďže práve táto vlastnosť vplýva na celkové pohodlie. Lyžiarske bundy musia byť vodotesné, priedušné a pochopiteľne aj teplé, v opačnom prípade by nespĺňali svoju základnú funkciu. Okrem toho si všímame výšku vodného stĺpca: pre rekreačného športovca stačí 5000 až 8000 mm. V prípade vrcholových športovcov sa samozrejme hodnoty nepremokavosti a priedušnosti zvyšujú, čiže ide o preferencie, ktoré záležia už na samotnom človeku. 

Čítané: 3986 x