Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Bez kvalitného lyžiarskeho oblečenia sa nezaobídete!

Datum: 05.09.2017

Určite mi dáte za pravdu, že základom poriadnej lyžovačky je predovšetkým kvalitné a teplé lyžiarske oblečenie, ktoré vás v akejkoľvek situácií udrží v suchu. Bohužiaľ, ľudia mnohokrát podľahnú podozrivo nízkym cenám a nakúpia veci, ktoré im nevydržia ani jednu sezónu. Prečo je dôležité venovať náležitú pozornosť práve oblečeniu určenému na lyžovačku?

Termoprádlo je základ

V prvom rade je nutné siahnuť po termoprádle, ktoré rozdeľujeme na syntetické a vlnené. Čo sa týka prvého typu termoprádla, to je vhodné najmä na beh, horolezectvo či expedície, pričom druhý typ, teda vlnené termoprádlo, je vhodné najmä pre milovníkov lyžovania, keďže je mimoriadne príjemné na dotyk!

Stavte na kvalitné prevedenie

Bezpodmienečnou súčasťou lyžiarskej výbavy sú lyžiarske nohavice a bunda, ktoré by mali disponovať vhodnými parametrami vzhľadom k počasiu. Práve preto si všímajte hodnotu vodopriepustnosti, teda inými slovami „vodný stĺpec“, keďže práve tento atribút hovorí o tom, na aké podmienky je oblečenie určené. Minimálne hodnoty sú zhruba v rozmedzí medzi 8000 až 10000 mm, no pri náročnejších podmienkach 20000 mm a viac.

Pochopiteľne, že jednou z najdôležitejších vlastností je použitý materiál. Medzi popredných výrobcov patria francúzsky DUPONT, švajčiarsky SCHOELLER či japonský TORAY, ktorý sa môže pochváliť špeciálnou technológiou DERMIZAX. Úlohou materiálu je udržať vaše telo po celý čas v suchu a teple, no zároveň bráni nadmernému poteniu, ktorému sa na lyžovačke nevyhnete. Lyžiarske bundy vás taktiež potešia viacerými drobnosťami akými je zrkadielko, kukla, handrička, ba dokonca vyhľadávací systém RECCO, ktorý v prípade zavalenia lavínou zašle signál, vďaka čomu vás okamžite nájdu záchranári. Bohužiaľ, táto funkcia ešte nie je dostupná na Slovensku.

Nezabúdajte taktiež na ďalšie súčasti akými sú lyžiarky, keďže práve tie by mali byť zárukou pohodlnej jazdy, no zároveň by vám mali stabilne držať chodidlá, aby nedošlo k ich uvoľneniu a následne nebezpečnému pádu! A keď sme už pri tých pádoch, bez ktorých sa bohužiaľ nezaobídu i tí najskúsenejší lyžiari, lyžiarske prilby patria medzi najpodstatnejšiu súčasť vôbec, veď práve hlava je to, čo by sme si mali chrániť za každých okolností, tak prečo túto skutočnosť podceňovať a nedajbože niečo riskovať? 

Čítané: 4283 x