Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Je náhrada stravy vo forme doplnkov bezpečná?

Datum: 23.10.2015

Naša strava nezahŕňa dostatok potrebných vitamínov a minerálov, a bojíme sa, že doplnky výživy nepomôžu, ale ešte viac ublížia. Množstvo debát o doplnkoch výživy nás núti zamyslieť sa nad bezpečnosťou ich užívania. Ako to vlastne s doplnkami výživy je?


Naša strava by mala za normálnych okolností obsahovať dostatok potrebných látok a živín. Niekedy sa tak nedeje a je potrebná náhrada stravy vo forme výživových doplnkov. Stanovili ste si cieľ, ktorý vám určité doplnky pomôžu rýchlejšie dosiahnuť, a pokiaľ neohrozujú vaše zdravie, nie je dôvod odopierať si ich.

Pri športovcoch v období tréningu sa niektoré doplnky výživy vstrebávajú dokonca ľahšie ako bežná strava a pritom majú pozitívny vplyv na výkon i rast svalovej hmoty. Hlavnou zložkou progresu by však vždy mal byť kvalitný tréning v spojení s pestrou stravou.

Čo sú to doplnky výživy a aké sú ich výhody?

Sú to potraviny, ktoré môžu dopĺňať prirodzenú stravu. Obsahujú zdroje živín, ako sú vitamíny, minerály a iné látky s výživovým účinkom. Na rozdiel od bežnej stravy sa vyskytujú vo forme  kapsúl, tabletiek, pastiliek, piluliek alebo vrecúšok s práškom, ampuliek s tekutinami či v iných formách, ktoré obsahujú primerané dávky.

Možné výhody a nevýhody užívania:

  • Dostatok vitamínov a minerálov pre zdravé fungovanie ľudského tela. Pre niektorých  môžu doplnky stravy predstavovať istotu, že aj keď ich strava neobsahuje dostatočnú dávku látok potrebných pre náš organizmus, telo môže byť zdravé a v dobrej forme. Niekedy postačí zistiť, ktorému vitamínu či minerálu sa nechtiac „vyhýbate“ a vďaka jednej kapsule môže byť telo opäť spokojné.

  • Pri nezdravom stravovaní a pri diéte. Áno, doplnky stravy vám môžu pomôcť, nemali by však byť náhradou za kvalitnú stravu zloženú z bielkovín, tukov a sacharidov, hlavne tých „dobrých“, ktoré sa nachádzajú v ovocí.

  • Doplnky na zdokonalenie fyzickej kondície športovcov. Hovoríme o prípravkoch legálnych a bezpečných pre zdravie. Správny výber doplnkov môže podporiť rast svalov a doplniť potrebné zásoby vitamínov, minerálov a aminokyselín. Podľa typu športu to môže byť kofeín, kreatín, glutamín alebo iný typ výživového doplnku.

  • Rastlinné doplnky a ich liečivé účinky. Rastlinám a bylinkám verili predsa už civilizácie dávno pred nami. Prírodné látky sú dnes trendom, avšak veľakrát si treba lepšie zistiť, či nejde len o šarlatánske povery. Môžu so sebou niesť nežiaduce účinky a preto je najlepšie poradiť sa s lekárom.

Legálne doplnky výživy

Z hľadiska legislatívy sa v doplnkoch výživy môže nachádzať len toľko vitamínov a minerálov, koľko je podľa vedeckých dôkazov možné pre bežného človeka popri vyváženej strave prijať. Doplnkov sa nemusíte báť, legálne výrobky nemôžu ohroziť vaše zdravie. V žiadnom prípade však nemožno tvrdiť, že by bolo vhodné nahradiť nimi prirodzenú stravu alebo ich považovať za komplexnú liečbu. Na obaloch prípravkov je vždy označené množstvo vitamínov a minerálov a odporúčaná denná dávka pre vašu bezpečnosť.

Účinky

Aj napriek tomu, že neohrozujú naše zdravie, nie vždy zaručujú rovnaký účinok ako živiny v prirodzených látkach, ako napríklad ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, čerstvé mäso a pod. Nie je vhodné nahradiť celé plody a prirodzené potraviny len za výťažky a suplementy. Už ich samotný názov hovorí o dopĺňaní živín. Preto je vhodné pozrieť sa aj na kvalitu potravín, ktoré popri nich konzumujete. Máte na tanieri dostatok vitamínov? Ak potrebujete živiny doplniť, vhodná je len najkvalitnejšia náhrada stravy.

Vápnik – potrebný nielen pre rast kostí, ale aj pre činnosť srdca, metabolizmus železa v organizme, slúži ako prevencia proti artritíde a pomáha ľuďom, ktorí nadmerne zaťažujú svoje kĺby. Ukrýva sa možno aj vo vašej chladničke – obsahuje ho mlieko, jogurty, syry, ryby, brokolica, kapusta, špenát, tekvica, kel, orechy, strukoviny, mak a mnoho iných potravín.

Kyselina listová – potrebná pre látkovú premenu bielkovín, obnovu a funkciu buniek ľudského tela, pre tvorbu červených krviniek, pomáha pri trávení a má mnoho iných účinkov. Hľadajte ju v pečeni, pšenici, špenáte, karfiole, špargli, hrachu, kapuste, paradajke, reďkovke, v citrusových plodoch, aj vo vajciach.

Železo – podporuje rastové procesy, obranyschopnosť organizmu, tvorbu energie a zabezpečuje činnosť mozgu, svalov či štítnej žľazy. Prebytok železa však môže spôsobiť vážne ochorenia, preto si dávajte pozor na odporúčané dávky. Dostatok je v červenom mäse, v zelenej zelenine, v marhuliach, broskyniach, v celozrnnom pečive, v strukovinách, vajciach i maku.

Omega-3 mastné kysliny – majú protizápalové účinky, podporujú imunitný systém, cirkuláciu krvi a metabolizmus glukózy. Nájdete ich v rybách, orechoch, v repkovom a ľanovom oleji, vo vajciach či v avokáde.

Vitamíny podľa abecedy:

Vitamín A – potrebný pre zdravé kosti, zuby a zrak, nájdete ho v mrkve, zelenej zelenine, marhuliach, melóne, rybách, mlieku atď.

Vitamín B – všetky typy vitamínu B sú dôležité pre správnu funkciu vášho organizmu a pomáhajú najmä zvýšiť výkony športovcov. Vitamín B12 je dôležitým zdrojom energie, B6 zase napomáha tvorbe svalov a zrýchľuje metabolizmus. Obsahujú ich opäť ryby, zelenina, ovocie, strukoviny, hydina, bravčovina, baranina, pečeň, cereálie, atď.

Vitamín D – stará sa o vaše kosti, ale aj svaly, keďže reguluje hladinu vápnika v tele. Slúži ako prevencia proti zraneniu pri športe a dodáva silu vašim svalom, ale aj imunite. Možno jete menej vajíčok, rýb, cereálií. Siahnuť by ste mali aj po avokáde alebo či treščej pečeni.

Vitamín E – chráni bunky pred starnutím, zvyšuje fyzickú výkonnosť a omladzuje pokožku. Tento vitamín nájdete v slnečnicových semenách, pšeničných klíčkoch, mandliach, olivách, fazuli, špenáte a v rôznych lieskovcoch.

Dbajte na to, aby bola vaša strava zložená z jedál bohatých na tieto vitamíny. Aby sa skladala z potrebného množstva bielkovín, sacharidov a tukov, v závislosti od vášho cieľa. A či už športujete súťažne alebo rekreačne, vitamíny je potrebné dopĺňať už aj preto, aby ste predišli problémom so svalovými kŕčmi.

Ak si aj napriek tomu nie ste istí, odporúčame poradiť sa s lekárom a kontrolovať informácie na obaloch. Legálne doplnky stravy majú svoje odporúčané dávkovanie a pokiaľ sa ho držíte, svojmu zdraviu a kondícii neublížite, naopak, pomôžete.

Foto: Health Gauge, Flickr https://goo.gl/pztJhm


Čítané: 4023 x