Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Inkontinencia u žien – ako si s ňou poradiť

Datum: 05.08.2016

Únik moču nemusí byť až taký veľký problém, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Existuje veľa jednoduchých riešení, ktoré dokážu inkontinenciu obmedziť alebo aj celkom vyliečiť. Chápeme, že sa môžete ostýchať zveriť svojmu lekárovi, ale ak ho požiadate o pomoc, opäť sa budete môcť cítiť pohodlne. Pri liečbe je dôležitá modifikácia správania, cviky na posilnenie panvového dna a občas aj užívanie liekov. 

Tekutiny

K nehodám súvisiacim s únikom moču dochádza častejšie, ak je močový mechúr preplnený. To ale neznamená, že by ste sa mali vzdať tekutín. Obmedzte kofeín a alkohol, ktoré podporujú nutkanie na močenie, no na ovocné šťavy a bylinkové čaje nezanevrite. Pite menej, ale častejšie. Pravidelnejšia by mala byť aj návšteva toalety, hoci necítite výrazné nutkanie. Pite po celý deň! Pokojne stačí, ak vypijete šesť až osem pohárov, ale rozložte si to tak, aby ste necítili smäd. Pokiaľ nemá telo z čoho produkovať moč, sliznice močového mechúra budú podráždené, pretože moč sa stáva koncentrovaný a telo sa nečisti správne. To môže spôsobiť ešte väčšie problémy než pravidelný príjem tekutín.

Toaleta

Únik moču nehrozí, ak je močový mechúr prázdny. Opäť teda zdôrazňujeme, aby ste sa išli vymočiť skôr, než sa dostaví nutkanie. Potom sa nemusíte obávať žiadnych nepríjemností. Možno ste si už stihli všimnúť, že potreba návštevy toalety sa zintenzívni každé tri hodiny. Vykonajte ju preto napríklad už po dvoch hodinách. Je to veľmi jednoduché, no chce to sebadisciplínu. Ak chodíte na WC už príliš často, skúste prestávky medzi močením predlžovať. Odborníci to nazývajú tréning močového mechúra. Môže sa stať, že čas neustriehnete a k nehode dôjde, preto sa oplatí staviť na bezpečnosť inkontinenčných pomôcok. Je ale nutné, aby ste sa naučili vnímať svoje telo.

Posilňovanie panvového dna

Čo sa týka inkontinencie, tak nerobí rozdiely medzi mužmi a ženami, pretože trápi obe pohlavia. Oveľa častejšie je ale skloňovaný únik moču u žien. Mohli by sme polemizovať, prečo je to tak, ale obe pohlavia môžu svoju liečbu podporiť cvikmi na podporu svalov panvového dna. Práve tieto zvierače totiž pomáhajú udržať moč tam, kde má byť. K úniku dochádza najčastejšie vtedy, ak sú svaly oslabené z tehotenstva. Príčinou však môže byť aj obezita a u pánov ochorenie prostaty. Cviky, ktoré podporujú práve toto svalstvo, sa nazývajú Kegelove. Skúste si o tom zistiť viac a naučte sa cvičiť každý deň. Vďaka tomuto dokážete nielen eliminovať náhle močenie, ale tiež zlepšiť celkový stav Vašej inkontinencie.

Pomocné zariadenia

Lekár môže dámam odporučiť vloženie určitej pomôcky do pošvy. Mäkké silikónové zariadenie, ktoré sa nazýva pesar, vedie taktiež ku skvalitneniu života inkontinentných jedincov. Na trhu je dnes množstvo produktov, vďaka ktorým sa toto ochorenie zvláda omnoho ľahšie. Keďže hygiena pri inkontinencii je viac ako dôležitá, určite sa oplatí obstarať si kvalitné produkty na čistenie pokožky. Používajte tiež tampóny a na dôležité stretnutia si vezmite absorpčné nohavičky. Nezabudnite ale, že tampón treba meniť každých 6 hodín. Pokiaľ tak neurobíte, hrozí riziko toxického šoku. Nepoužívajte parfumované prípravky a tie, ktoré obsahujú alkohol.  

Váha

Nadváha môže viesť k zvýšenému tlaku na močový mechúr a močovú trubicu. Pokiaľ dochádza k úniku moču pri kašľaní, smiechu, kýchaní alebo zdvíhaní, ide o stresovú inkontinenciu, ktorá tiež úzko súvisí práve s telesnom hmotnosťou. Ťažšie dámy majú tendenciu mať viac problémov. Úbytok hmotnosti môže teda pomôcť.

Život s inkontinenciou vedie často k spoločenskej izolácii a strate komfortu, dôležité je ale uvedomiť si, že ide o liečiteľný stav. Pustite sa teda do toho. Držíme palce!

 

Autorské právo: aletia / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 5520 x