Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Ovocie ako skvelá prevencia aj proti chorobám oka

Datum: 15.09.2016

Súčasnosť praje problémom s očami. Dlhé hodiny strávené pri monitore počítača obmieňame s pozeraním sa do displejov mobilov či tabletov, aby sme večer zavŕšili sledovaním televízie. Toto všetko ľudský zrak veľmi namáha a v kombinácii s ďalšími faktormi je takmer istou cestou k jednému z najčastejších ochorení očí – krátkozrakosti. Poviete si, čo narobíme, taká je doba a technológiám skrátka neutečieme. 

Neraz sú predsa súčasťou našej práce, prostredníctvom nich spolu komunikujeme, tak čo robiť, ako si chrániť oči, aby trpeli čo možno najmenej? Dá sa vôbec krátkozrakosti či iným chorobám oka predísť?

Isté spôsoby prevencie sú a omnoho dostupnejšie, ako by ste si zrejme mysleli. Tak ich smelo vyskúšajte...

 

Nábeh na očné choroby vzrastá aj s vekom

Áno, je pravdou, že vekom sa zvyšuje riziko vzniku očných chorôb, a tak nie je ničím neobvyklým, ak sa Vám časom zhorší zrak natoľko, až prestanete rozoznávať ostré predmety, čo je prirodzený prejav krátkozrakosti. Krátkozrakosť, odborne myopia je refrakčná chyba zraku, pri ktorej sa lúče svetla usmernené očnou šošovkou zbiehajú už pred sietnicou, čoho dôsledkom na sietnici nevzniká ostrý obraz. Prejavuje sa tým, že zle vidíme vzdialené predmety a napravuje sa okuliarmi so šošovkou, tzv. rozptylkou.

Buď je ochorenie oka genetickou záležitosťou, alebo k nemu dôjde následkom starnutia či nesprávnych návykov. Áno, ľudia v strednom a staršom veku majú zvýšený nábeh na očné choroby, avšak to ešte nemusí nič znamenať. Minimálne, ak sa budeme riadiť zisteniami amerických vedcov, ktorí tvrdia, že ak budeme jesť aspoň tri dávky ovocia denne, môžeme sa mnohým očným problémom vo veľkej miere  vyhnúť. A to za pokus rozhodne stojí, súhlasíte?

 

Proti chorobám očí ovocím

Vedci z amerického Bostonu sú na základe svojho dlhoročného výskumu presvedčení o tom, že kto bude konzumovať aspoň tri dávky ovocia denne, robí maximum pre to, aby sa uchránil pred vznikom očnej choroby nazývanej makulopatia. Ide o ochorenie očí podmienené vekom, ktoré postihuje starších ľudí a jeho následky môžu skončiť až úplným oslepnutím. Lieky dokážu túto chorobu iba spomaliť, avšak nie ju úplne vyliečiť. Preto je veľkým prínosom pre naše komplexné zdravie, oči nevynímajúc, ak na prevenciu proti rôznym zdravotným komplikáciám myslíme dávno pred starobou. Človeka pred makulopatiou ochránia najmä vitamíny C, E, betakarotén a zinok.

 

Výskumy hovoria jasne: Očiam pomáha vláknina

Americkí vedci testovaním významnej vzorky ľudí po dobu 18 rokov zistili, že pravdepodobnosť vzniku očného ochorenia - makulopatie je u ľudí, ktorí jedia ovocie minimálne trikrát za deň, až o 36% nižšia, než u ľudí, ktorí jedli ovocie menej často. Okrem toho prišli vedci aj na to, že sila mrkvy, respektíve červeného a žltého ovocia či zeleniny, ktoré obsahuje karotény, nie je až taká veľká, ako sme si doposiaľ mysleli. Dôležitejšie pre zdravie našich očí sú totiž iné látky, ktoré sa tiež nachádzajú v ovocí či zelenine – flavonoidy, vláknina aj draslík.

Čo je teda výbornou prevenciou proti makulopatii? Rozhodne pomaranče, marhule, banány, kukurica, špenát, kel, brokolica, mrkva (ale nie vďaka betakaroténu), taktiež vaječné žĺtka či rybací olej. Všetko je to však „len“ prevencia, a teda reálne problémy s očami vláknina z pomarančov či banánov nevyrieši, tu už musí nastúpiť pomoc odborníka. Práve očná klinika dr. Veselý je tým správnym miestom, kde Vám špičkoví špecialisti na choroby oka pomôžu ako s krátkozrakosťou, tak i so závažnejšími ťažkosťami zraku. 

 

Autorské právo: kadmy / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 3812 x