Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Efektívna liečba laserom

Datum: 03.04.2017

Psoriáza môže byť nepríjemne ochorenie hlavne po stránke estetickej. V závislosti od toho kde ju človek na tele má. Je to chronické zápalové ochorenie celého organizmu, ktoré sa viditeľne prejavuje na koži. Rovnako ako vitiligo patrí medzi autoimunitné ochorenia. Tu sa imunitný systém bráni sám proti sebe. Bojuje sám so sebou bez toho aby si to uvedomoval. Okrem kože bývajú postihnuté aj nechty a kĺby čo je možno ešte horšie ako postihnutie kože, ktoré je viac na očiach.

Tak ako iné autoimunitné ochorenia nie je vyliečiteľné definitívne, ale je možné ho vhodnou liečbou potlačiť a nemusí sa prejavovať roky. Vhodná liečba pomôže jedincom ku skvalitneniu ich súkromného aj pracovného života. Je nutné povedať, že psoriáza nie je ochorenie, ktoré je prenosné dotykom. Takže sa netreba obávať podať si s takto „postihnutým“ človekom ruku pri pracovnom stretnutí alebo ho objať v súkromí.

Tento typ ochorenia postihuje približne 2 až 3% európskej populácie. Na celom svete je to približne 80 miliónov ľudí. Psoriáza sa nemusí prejaviť hneď od malička. Najčastejšie sa prvýkrát objaví vo veku 15 až 35 rokov. Takže sa s týmto ochorením nenarodíme. Aj keď predispozície máme asi na všetky ochorenia a tie sa prejavia v závislosti od nášho životného štýlu.

Čo je o vitiligo

Ďalším z menej príjemných ochorení aj vitiligo. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje zmenu pigmentácie na koži. Jednoducho sa z kože vytráca pigment, čo môže byť skutočne nepríjemne. Toto ochorenie môžeme totiž charakterizovať ako poruchu pigmentácie. Keď zaniknú melanocyty, ktoré sú zodpovedné za tvorbu kožného farbiva melanínu vzniká vitiligo. Na koži sa potom vytvárajú biele ložiská. Niekedy ich je malý počet a objavia sa na jednom či dvoch miestach.

Vzniknuté fľaky sa nemusia ďalej rozširovať. Na druhej strane však existujú prípady kedy fľaky zaplavia až polovicu tela. Toto ochorenie sa správa veľmi individuálne. Najčastejšie biele fľaky môžeme „postihnutým“ ľudom vidieť na chrbtoch rúk a to najmä v okolí prstov. Fľaky sa môžu vyskytovať aj na krku, na tvári v okolí očí, úst alebo aj podpazuší. Stratu pigmentácie vlasov môže mať na svedomí taktiež práve ochorenie vitiligo.

Každá biela škvrnka nemusí signalizovať ochorenie vitiligo. Aby sme ho vedeli rozpoznať stačí sa zahľadieť na fľak, kde vidíme ohraničenie. Vtedy je to vitiligo. Toto ochorenie nebolí, nesvrbí. Na fľakoch nie sú žiadne šupiny. Pokožka je síce biela ale hladká. Tak ako psoriáza nepatrí medzi infekčné ochorenia. Rovnako však môže spôsobovať u pacientov stratu sebavedomia a môže im ničiť chuť do života.

Technológie pomáhajú v oblasti zdravia

Našťastie už máme pokročilé technológie ako tieto ochorenia efektívne liečiť. Najúčinnejšou metódou je doteraz laserová liečba vitiliga. Na Slovensku jedinečný a jediný laser XTRAC 308nm majú v Aveclinic Bratislava.

Laser funguje tak, že ožiari ošetrovanú oblasť vysokou dávkou žiarenia z UVB spektra (308nm), je dlhodobo známe svojim liečebným vplyvom na vitiligo. Excimerový laser XTRAC na rozdiel od iných liečebných metód, môže pracovať aj s vysokou energetickou hladinou žiarenia. Nezasahuje okolitú zdravú pokožku.

Táto klinika ponúka efektívnu liečbu ako jediná na Slovensku. Nie každý je z hlavného mesta a aj tak sa pre takýto účel rozhodne oplatí vycestovať. Veď si môže len polepšiť čo sa týka zdravia aj estetiky a zlepšiť si tak kvalitu vlastného života a nadobudnúť späť možno dávno stratenú sebadôveru.

Liečba excimerovým laserom XTRAC ponúka niekoľko nepopierateľných výhod. Jednou z nich je, že si nemusí „postihnutý“ pacient denne dlhodobo natierať postihnuté miesta krémami a inými lokálnymi prípravkami. Ošetrenie laserom je veľmi rýchle. Až 20% povrchu je možné ošetriť počas len piatich minút. Aj klinické štúdie potvrdili tento účinný spôsob liečby.

Čítané: 4328 x