Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Rozmazané videnie? Možno vás trápi astigmatizmus

Datum: 31.08.2017

Často sa spája s ďalekozrakosťou i krátkozrakosťou a stretávajú sa s ním ľudia v akomkoľvek veku. Astigmatizmus najčastejšie spoznáte podľa rozmazaného videnia, škúlenia, bolesti hlavy a očí.

Ako odhaliť astigmatizmus?

Vo väčšine prípadov je astigmatizmus vrodeným a dedičným ochorením, no môže vzniknúť aj kvôli poraneniu oka, ako aj prekonaniu nejakého očného ochorenia. Najčastejšie sa astigmatizmus prejavuje nepríjemnými ťažkosťami pri rozoznávaní znakov a číslic a celkovo pri čítaní. Úsilie správne zaostriť potom stojí za zvýšenou námahou očí, čoho výsledkom sú nepríjemné bolesti očí, hlavy a celková únava.

 

Guľovité alebo sploštené oko?

Zdravé oko má guľovitý tvar, zatiaľ čo zrakový orgán astigmatika je mierne sploštené do rôznych strán. Namiesto dokonalej gule tak skôr pripomína loptu na rugby. Kvôli tomuto zakriveniu sa svetelné lúče nezbiehajú na sietnici, ale mimo nej. Toho výsledkom je potom neostré a rozmazané videnie na krátku i dlhšiu vzdialenosť.

 

Neoplatí sa ho podceňovať

Pochopiteľne, astigmatizmus je potrebné čo najefektívnejšie korigovať. Veď aj nenápadné počiatočné ťažkosti pri čítaní pomenovaní ulíc, nerozoznávanie známych tvárí môže veľmi ľahko prerásť do problémov pri šoférovaní či vykonávaní iných úplne bežných aktivít.

 

Okuliare, šošovky alebo operácia

Najčastejšie sa astigmatizmus koriguje nasadením okuliarov alebo kontaktných šošoviek. Toto refrakčné ochorenie upravujú cylindrické dioptrie, ktoré sa často kombinujú s dioptriami na korekciu krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti. Pri vyšších stupňoch astigmatizmu môžu pacienti horšie znášať cylindrické dioptrie. Aj kvôli tomu je najvhodnejšou a trvalou možnosťou zbavenia sa astigmatizmu operácia očí.

 

Foto: Bigstockphoto

Čítané: 3862 x