Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Slzy: ako a prečo vôbec vznikajú?

Datum: 25.06.2018

Slzy šťastia, dojatia, smútku, z krájania cibule alebo z dymu. Ich funkcia je pre ľudské telo dôležitá. Sprevádzajú nás po celý život a sú často reakciou na rôzne životné situácie. Ako vznikajú a aký je rozdiel medzi jednotlivými slzami?

Pohľad do oka

Slzy sú tvorené vodou, soľou, proteínmi a organickými zlúčeninami. Za slzenie oka môže veľa častí, ktoré patria do slzného aparátu. Slzy vylučuje slzná žľaza, ktoré sú vedené slzným kanálikom do slzníka. Na jeho konci sa nachádza nososlzný kanál, ktorý končí v nosovej dutine, kam odteká sekrét. Výsledkom tohto procesu je pri plači „plný nos“. Slzy majú niekoľko funkcii. Zvlhčujú rohovku, chránia oči pred cudzími telesami. Nebyť ich, hrozila by nám infekcia. Vďaka nim je viečko schopné kĺzať sa a veľmi častou funkciou, ktorú plnia, je uvoľnenie emočného či už pozitívneho alebo negatívneho napätia. Podľa toho rozoznávame aj typy slznej tekutiny, ktoré sa líšia svojim zložením. A to sú tie, ktoré nám oči zvlhčujú, a teda trvalé slzy, reflexné slzy, ktoré reagujú na podráždenie oka a emočné slzy vyvolané emóciou.

Kedy plačeme?

Slzy môže teda vyvolať množstvo činiteľov. Najčastejšími dráždidlami sú cibuľa, dym, čpavok a vietor. Sú to chemické dráždiace látky, pred ktorými sa bránime slzením. Na povrchu oka vytvoria slzy ochranný film, ktorého úlohou je zabrániť poškodeniu spojivky alebo rohovky. Inými slzami sú emočné slzy, ktoré obsahujú o štvrtinu viac proteínov, stresový hormón prolaktín a endorfín. Po takomto plači pociťujeme značnú úľavu. Všetky tieto látky sa nám počas stresových situácii dokážu z tela vyplaviť dvomi spôsobmi, a to spomínaným plačom alebo potením sa napríklad aj pri rôznych športových aktivitách.

Prečo sú ženy uplakanejšie

Faktom je, že ženy sú väčšie plačky, ako muži. Priemerne plačú 5,3 – krát mesačne, zatiaľ čo muži 1,4 – krát mesačne. Dôvodom je hormón zvaný prolaktín, ktorý sa u žien v napätí a v strese oveľa viac zvyšuje, ako u opačného pohlavia. U žien je dôležitý aj pri tvorbe mlieka. Rozdiely v množstve tohto hormónu v tele začínajú v období pubertý, medzi 13 a 16 rokom, kedy sa u dievčat začína zvyšovať. Takže milé žienky, za slzavé údolie často môžu tieto hormóny, ktorých jednoducho máme viac, ako muži.

Dôležité jamky

Všimli ste si už niekedy na vnútornom kútiku oka malú jamku? Nie, nie ste jediný, kto ju tam má. Aj tá má svoj dôležitý význam. Slúži na odvádzanie nadbytku sĺz priamo do slzného vaku prostredníctvom kanáliku. Odtiaľ putujú do nosa a hrdla, kde ich strebá sliznica.

Roníš krokodílie slzy

Roniť krokodílie slzy je veľmi zaužívané slovné spojenie. Toto spojenie má korene ešte za čias križiackych výprav. Legenda vraví, že v rieke Níl žil krokodíl, ktorý svojimi veľkými slzami a detským plačom lákal k sebe obete. Skutočnosť je však trošku iná. Nehľadajte za tým žiadnu vypočítavosť. Krokodílie oko má tri viečka. Tretie viečko po vynorení môže zavrieť, čím vytvára dojem veľkých sĺz. Tu nám napadá otázka: dokážu zvieratá plakať z emočného napätia? O tomto sa vedú mnohé diskusie. Rôznymi pozorovaniami však zistili, že roniť slzy dokážu slon, gorila, ale aj domáce zvieratá ako pes a tela, a to z dôvodu odlúčenia od stáda, od opatrovateľa alebo kvôli fyzickej bolesti.

Za slzy sa nehanbite, ani keď ste muž!

Plač nie je na hanbu. Nebyť sĺz, naše oči by nefungovali tak, ako majú. Pomáhajú nám nielen pri ochrane oka, ale aj pri vyrovnávaní sa s emočnými problémami. Plač pomáha, no aj tu musí byť istá hranica, čoho je moc a čo je v norme. V primeranej miere je pre naše zdravie prospešný, preto ak potrebujete, vypustite paru a uvidíte, že sa vám značne uľaví.

Čítané: 4640 x