Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Spravodajstvo - Zahraničné

Polícia v Austrálii po protiteroristických raziách obvinila piatich tínedžerov

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 SYDNEY - Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť "neprijateľné riziko". Čítané: (3)

Francúzska polícia zadržala tínedžera: Údajne plánoval útok počas olympiády

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 PARÍŽ - Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát . Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi, informovala v stredu francúzska spravodajská televízia BFM. Čítané: (3)

Steinmeier je v Nemecku vystavený kritike za kebabovú diplomaciu v Turecku

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu počas prijatia nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera preukázal zmysel pre humor, keď nechal v prezidentskom paláci v Ankare podávať aj kebab. Steinmeier totiž do delegácie, ktorá ho sprevádzala na návšteve v Turecku, prizval aj majiteľa tureckej reštaurácie v Berlíne špecializujúcej sa na kebab. Čítané: (3)

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

iDnes - Zpravodajství 25.04.2024 07:46 Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD. Čítané: (3)

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

iDnes - Zpravodajství 25.04.2024 07:46 Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi , že straší migrací, přestože současná koalice podle něj dodržela zadání, které jí přenechala předcházející Babišova vláda. Odpor proti migračnímu paktu ze strany hlavního mluvčího opozice je podle něj politickým tahem a má mu to „velmi za zlé“. Čítané: (3)

Spojené arabské emiráty poskytnú 544 miliónov dolárov na opravu domov poškodených záplavami

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 00:30 DUBAJ - Spojené arabské emiráty v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP. Čítané: (3)

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 00:30 SAN FRANCISCO - Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C' Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda. Čítané: (3)

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

iDnes - Zpravodajství 24.04.2024 21:30 Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly Spojené státy. Podle agentury AP Ukrajinci jimi minulý týden bombardovali ruské vojenské letiště na Krymu a v noci na středu i ruské síly v jiné okupované oblasti. Poslední schválený balík vojenské pomoci může dle expertů odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí však zatím nezajistí. Čítané: (3)

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

iDnes - Zpravodajství 24.04.2024 21:30 Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného osvětlení. Jeho auto začalo vzápětí hořet. Palubní kamera jiného motoristy zachytila, jak se lidé snaží muže z havarovaného auta vyprostit. Nakonec se to povedlo úředníkovi ministerstva dopravy, který rozbil okno. Čítané: (3)

V Paríži sa zrútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 PARÍŽ - V noci na dnes sa v Paríži zrútili krídla veterného mlyna, symbolu známeho kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie hasičov. Podľa nich si incident nevyžiadal žiadne zranenia. Príčiny nehody, ktorá postihla jeden z najznámejších objektov vo francúzskej metropole, sú teraz predmetom vyšetrovania. Čítané: (2)

Rusko vetovalo rezolúciu OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 NEW YORK - Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre. Čítané: (2)

Z korupcie odsúdili ďalšieho popredného podnikateľa vo Vietname

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 HOČIMINOVO MESTO - Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov . Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine, uviedla agentúra AFP. Čítané: (2)

Vojaci Burkiny Faso zavraždili za jeden deň 223 civilistov vrátane detí

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 OUAGADOUGOU - Vojaci Burkiny Faso za jediný februárový deň zabili 223 civilistov vrátane najmenej 56 detí. Vyplýva to z vyšetrovania ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch , podľa ktorej ide o jeden z najhorších prípadov porušenia ľudských práv ozbrojenými silami tejto africkej krajiny. Ako dnes napísal list The Guardian, hromadná vražda súvisí s rozšírením boja proti džihádistickému násiliu a stala sa niekoľko týždňov po tom, ako sa v Burkine Faso vylodili ruské jednotky, aby pomohli zlepšiť bezpečnosť v krajine. Čítané: (2)

O prezidentovi Severného Macedónska sa rozhodne v 2. kole volieb

Topky.sk - Zahraničné 25.04.2024 10:46 BELEHRAD - Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty . Čítané: (2)

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

iDnes - Zpravodajství 25.04.2024 07:46 Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se tu skladba Grandola, Vila Morena stala heslem k zahájení vojenské akce, kterou Portugalci přivítali s nadšením. A květiny v hlavních pušek a v klopách vojáků se staly symbolem takzvané karafiátové revoluce, která v zemi ukončila diktaturu zavedenou Antóniem Salazarem. Čítané: (2)