Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér
O peniazoch pre obce rozhodujú aj stranícke knižky

09.04.2024 02:45 Vybavíme, zoženieme, vybudujeme. Starostovia sľubujú pred voľbami hory doly. Čísla ukazujú, že to pomáha. S každým novým eurom pre obec rastie ich šanca na znovuzvolenie. No to, či peniaze získajú, často závisí aj od farby politického trička.

Obce ani štát plytvanie netrápi, trestať sa im nechce

09.04.2024 02:45 Keď Najvyšší kontrolný úrad nájde plytvanie, bojujú obce o stratené peniaze viac ako štát. Zďaleka to však nestačí. Plytvanie je obrovské, chuť trestať vinníkov malá. Je čas na nové pravidlá.

Odchod Harabina rozviazal Súdnej rade jazyk

09.04.2024 02:45 Disciplinárne stíhania kritikov? Nemiestne. Voľba kandidátov na Európsky súd pre ľudské práva? Trápna. Na minulotýždňovej Súdnej rade sa roztrhlo vrece s výhradami. Na túto zázračnú zmenu stačila maličkosť – odchod jedného predsedu. Vybrali sme pre vás tri najzaujímavejšie názorové odhalenia.

Ako sa darilo Poórovým firmám v tendroch za Fica a Radičovej?

09.04.2024 02:45 Vladimír Poór sa v polovici augusta čudoval, keď dostal otázku, či 13 miliónová dotácia na trnavský štadión nesúvisí s jeho kontaktmi na politikov SMERu. „Prečo by mala súvisieť“, pýtal sa novinárov. Aliancia Fair-play hľadala odpoveď.

Ako sa darilo Širokého firmám v tendroch za Fica a Radičovej?

09.04.2024 02:45 Ostatné mesiace boli médiá plné správ o otrasoch Širokého impéria. Jednej firme údajného mecenáša Smeru hrozila reštrukturalizácia, iné naháňal český správca konkurznej podstaty. V júli sa však zadarilo a firmám prikvitli lukratívne štátne zákazky. Je to výnimka, či pravidlo?

Zmluvy obcí často „neexistujú”, samosprávy infozákon porušujú bežne

09.04.2024 02:45 Pracovníčka nestíhala, neboli kapacity, na školeniach zavádzali. Aj také sú reakcie starostov na otázku, prečo ich obce nezverejňujú zmluvy tak, ako im infozákon káže. Obce totiž podpisujú a vyplácajú zmluvy, no ich zverejňovaním sa poniektoré zaťažujú nerady.

Prečo sú previerky sudcov tragický nápad

09.04.2024 02:45 Prieskumy odhaľujúce extra nízku dôveryhodnosť slovenského súdnictva napovedajú, že už dávno nastal čas urobiť v súdnictve poriadok. Premiér Fico navrhol zmeny v ústave, ktoré by niektoré pomery v súdnictve zmenili. No nie k lepšiemu.

Eurokandidáti prezradia o sebe všetko - po voľbách

09.04.2024 02:45 Slovenskí eurokandidáti mlčia o svojom majetku či kamarátstve s vplyvnými ľuďmi. V Európskom parlamente je však priznávanie podobných vecí úplne bežné. Vrátane nahlasovania darov či výletov, ktoré platil niekto iný.

Videli sme padať Harabina

09.04.2024 02:45 Únava zo skorého vstávania, šesťhodinovej cesty do Sobraniec i hodín „live“ komentovania neúspešnej voľby bez jedla zrazu o pol deviatej večer zmizli v jednom okamihu. Chvíli, keď sa na podporu Štefana Harabina dvihlo v Súdnej rade iba šesť rúk. Ich väčšina patrila jeho notorickým zástancom z východu. V porovnaní s rokom 2009, keď ho z ministerského kresla do justície vrátilo 15 rúk, išlo o zdrvujúcu prehru.

Ospravedlnenie Štefanovi Harabinovi

09.04.2024 02:45 Predseda Najvyššieho súdu roky straší novinárov žalobami. Po podivných výmenách sudcov v senátoch či zmenách v súdnych rozvrhoch práce sa mu často darí vysúdiť sumy, o ktorých by sa smrteľníkom ani nesnívalo. Aj nad samotnými rozsudkami v prospech Štefana Harabina ostáva rozum stáť.

Povolebný návrat Smeru k duchovnému bratstvu s Harabinom

09.04.2024 02:45 Smer si včera definitívne sňal karnevalovú masku bojovníka za očistu justície a opäť nám ukázal svoju pravú tvár. Jeho parlamentná väčšina poslala prezidentovi na výber štvrtú právnickú ligu, z ktorej sa ani náhodou nedajú vyčarovať traja dôstojní nováčikovia pre Ústavný súd.

Priznanie na Súdnej rade - ide o naše deti!

09.04.2024 02:45 Súdna rada nechce, aby boli sudcovia vyberaní v otvorenej súťaži. Namiesto toho sa majú sudcami po troch rokoch praxe opäť stať mladí právnici. Záujem rady o návrat starých čias však nemusí byť nestranný. Zrušenie čakateľov sa „dotklo kopy ľudí, kopy našich detí, iných detí", priznala členka Súdnej rady.

Ukrivdená vláda – to nemyslíte vážne pán minister!

09.04.2024 02:45 Európska komisia to tento týždeň Slovensku poriadne natrela. A právom. Slovenskí novinári si všimli najmä kritiku, ktorú vo svojej protikorupčnej správe adresovala našim súdom. Európskym výhradám čelil minister spravodlivosti tak „po slovensky" - plačom nad tým, že vláda vraj nemala možnosť správu pripomienkovať.

Ako nový prezident môže korupčníkov v base udržať

09.04.2024 02:45 Vlaňajší rok priniesol veľa bizarného. Okrem iného aj prezidentskú amnestiu, ktorá zopár odsúdených korupčníkov zbavila hrozby väzenia.

Zo štátnej kasy tiekli státisíce, faktúry ostali skryté

09.04.2024 02:45 Štát platí príspevkovým organizáciám milióny eur, kontrola je však deravá. Porušovanie zákona si úradníci nevšimli mesiace až roky.

Následujúci mesiac