Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav
Čile: Veľkonočný ostrov - tajomný raj

28.03.2024 01:30 Veľkonočný ostrov, známy hlavne vďaka svojim kamenným sochám, leží 3220 kilometrov juhozápadne od Galapágskych ostrovov a 3600 kilometrov západne od Valparasio v Čile, v zemi, ktorá Veľkonočný ostrov v roku 1888 anektovala. Z Čile sa dá dopraviť na ostrov letecky.

Dotyk jari vašimi očami I.

28.03.2024 01:30 Tohtoročná zima nám nadelila mnoho snežných radovánok, avšak jar už klope na dvere. Pomaly, ale iste sa tráva zazelená, stromom sa prinavrátia listy, ľudia zhodia hrubé kabáty a všade navôkol bude prekypovať nový život. Takto znela anotácia jednej z našich jarných fotosúťaží. Zaslali ste nám množstvo krásnych fotografií, ktorých prvý výber vám prinášame prostredníctvom dnešnej fotogalérie.   Text: redakcia Foto: Leon Martinez Ricardo , pri fotografiách

SR: Veselá Veľká noc

27.03.2024 15:00 Portál Infoglobe vám s láskou a prianím všetkého najlepšieho želá tie najkrajšie veľkonočné dni. Nech vám Veľká noc prinesie veľa radosti, šťastia, zdravia, pokoja i splnených cestovateľských túžob.

ČR: Rokycany – neprávom opomínané mesto

27.03.2024 04:15 Aj napriek svojej polohe a dlhej histórii sú Rokycany turistami často opomínané. Mesto a okolie je ale skvelým miestom pre jednodenný výlet. Lákadlom môže byť napríklad Vojenské múzeum na demarkačnej línii – najväčšie neštátne múzeum venované vojenstvu v ČR alebo chrám Panny Márie Snežnej. Námestiu dominuje rokoková radnica s vežou a hodinami a okolo môžete vidieť zachované barokové meštianske domy, ktoré dotvárajú atmosféru mesta. V neďalekom okolí sa môžete vydať do funkčného vodného hámru v Dobřive alebo na rokokový pútnický kostolík Navštívenia Panny Márie na pahorku nad obcou Litohlavy. Poďte sa s nami prejsť mestom.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: freemusicarchive

Veľká noc - oslava života

27.03.2024 04:15 Na obdobie Veľkej noci sa teší azda každý z nás, či už z dôvodu oddychu, zábavy alebo z duchovného hľadiska. Dnešná spoločnosť si spája tieto sviatky najmä s takzvanou „šibačkou a oblievačkou“, kedy sa z našich príbytkov každoročne ozýva výskot dievčat skrývajúc sa pred šibalskými kúpačmi. Pre kresťanov je zas Veľká noc alebo Pascha to najvýznamnejšie obdobie z cirkevného roka.

Miestni fotografi zvečnili krásy Prievidze a Bojníc v novej foto-publikácii

26.03.2024 17:00 Prievidza a Bojnice sú dve perly stredného Slovenska, ktoré sú si navzájom blízke nielen geograficky, ale aj historicky a kultúrne. Tieto mestá ponúkajú bohatú mozaiku zážitkov, od historických pamiatok až po prírodné krásy. Práve sem sa tentokrát zatúlali čarovní fotografi, aby pre nás pripravili foto-publikáciu tých najkrajších častí tejto časti Slovenska.

Poznajte históriu a súčasnosť Nových Zámkov prostredníctvom jedinečnej mapy

26.03.2024 17:00 Mesto Nové Zámky sú známe predovšetkým vďaka svojmu bohatému kultúrnemu dedičstvu a prírodným krásam, ktoré ponúkajú obyvateľom aj návštevníkom. Novinka, porovnávacia mapa súčasných a historických Nových Zámkov a ich okolia, vytvára jedinečnú príležitosť vidieť, ako sa územie zmenilo v priebehu času.

Zagorovej hity opäť roztancujú Slovensko. V máji ku nám znova prichádza muzikál Biograf Láska

26.03.2024 17:00 Jeden z najlepších muzikálov na českej scéne sa vracia na Slovensko. Biograf Láska prináša nestarnúce hity Hanky Zagorovej, ktoré ocenia nielen jej fanúšikovia. Svoju premiéru u nás zažil v marci a u divákov mal od prvého momentu obrovský úspech. Mnohých preto istotne poteší informácia, že už v máji sa toto fantastické predstavenie opäť vracia do Bratislavy.

Dokedy vydrží Vincentka?

26.03.2024 17:00 Vincentka vydržala v podzemí Luhačovíc ako zbytková morská voda od treťohôr desiatky miliónov rokov. Je predpoklad, že pri šetrnom čerpaní v súlade s normou, sa zásoby tak skoro nevyčerpajú a ešte stovky rokov bude spoľahlivo navracať zdravie a posilňovať imunitu ďalším generáciám.

Kultúrne leto sa blíži

26.03.2024 17:00 Ani v najnáročnejších časoch Bardejovské kúpele, a.s. nezabúdali na svojich klientov a ich kultúrne vyžitie. Podarilo sa im overené tradície zachovať a aj v roku 2024 si naplánovali usporiadanie svojich nosných podujatí: Požehnanie minerálnych prameňov, promenádne koncerty, Bardejovské kúpeľné dni, výstavy kvetov, Alžbetínsky deň, Kúpeľnú dychovku a Hornošarišský vínny festival. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

SR, Nová Bystrica - vstupná brána rázovitého regiónu

26.03.2024 06:00 V severozápadnej časti Slovenska na rozhraní Slovenských Beskýd a Kysuckých vrchov v doline rieky Bystrica sa rozprestiera obec Nová Bystrica. Rozlohou sa radí medzi najväčšie obce na Slovensku a jej súčasťou je aj národopisná expozícia kysuckej dediny v prírode tzv. Skanzen vo Vychylovke.   Text, foto a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com; Children Folk - 130485

SR: Turistika v okolí Španej doliny

26.03.2024 06:00 Vydajte sa spolu s nami za zimnými krásami Starohorských vrchov. Naším východiskovým bodom bude malebná banícka obec Špania dolina, ktorá je od roku 1979 vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Poprechádzame sa po turisticky značených chodníkoch a vychutnáme si aj panoramatické pohľady na majestátne pohoria.   Text: Oskár Mažgút Foto: Karol Kobella

ČR, Zavírka a Linkov kríž – zimné tipy na výlety

26.03.2024 06:00 Zavírka a Linkov kríž patria k najtajomnejším miestam v Brdoch, s ktorými sa spája mnoho povestí. Na Zavírku sa v zime dostanete aj na bežkách a tajomný Linkov kríž sa vám zas bude najlepšie hľadať práve v období vegetačného pokoja, obe miesta sú teda ideálnymi tipmi na zimný výlet do Bŕd.

Jeseň vašimi očami I.

25.03.2024 08:31 Práve prebieha najfarebnejšie obdobie v roku. Jeseň so sebou prináša nielen prírodu odetú do pestrých farieb, ale aj chladné rána i večery. Ideálny čas ísť na prechádzky do prírody, zbieranie lesných plodov či šantenie sa so šarkanom v ruke. V nasledujúcej fotogalérii si môžete vychutnať tie najpútavejšie snímky od vás, s ktorými ste sa zapojili do našich jesenných fotosúťaží.   Text: redakcia Foto: Rozman Jozino , pri fotografiách

SR, Prešovský kraj – región majestátnych štítov II.

25.03.2024 08:31 Po predstavení krajského mesta Prešov i stredovekého Šarišského hradu sa dnes vydáme do prírody. Odhalíme vám miesto ťažby drahého opálu, prejdeme na bicykli Lopušnú dolinu a absolvujeme turistický prechod Tatranskou magistrálou.

Následujúci mesiac