Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Ako si poradiť so švehlou obyčajnou

Datum: 27.11.2020

Malý bezkrídly hmyz pripomína striebornú rybičku. Vďaka podobe získal aj svoje slangové meno - rybenka

Švehla obyčajná sa cíti dobre na tmavých a vlhkých miestach. Preto ju môžete najčastejšie nájsť v kúpeľni, na toalete alebo v pivnici. Vďaka malým rozmerom si nájde skrýšu v malých puklinách alebo dierkach. Pri prvom spozorovaní švehly rýchlo konajte, pretože sa dokáže veľmi rýchlo množiť.

Švehla obyčajná nie je nevinná rybička

Švehla obyčajná dorastá do veľkosti 2 centimetrov. Jej telo je pretiahnuté a pokryté striebornými šupinkami, pohybuje sa pomocou troch párov nôh. Vďaka rýchlemu kmitaniu nôh vyzerá jej pohyb ako plávanie. V prednej časti tela má švehla tykadlá a v zadnej štetinky. V suchom prostredí by neprežila, a preto žije v miestnostiach s minimálne 70 % vlhkosťou. Nemá rada ani nízke teploty. Najlepšie sa cíti v priestore s teplotou nad 22 °C. Švehla obyčajná nie je pre zdravie človeka škodlivá. Naopak požiera roztoče. Jej hrozba súvisí s rýchlym množením a následným pojedaním všetkého, čo je vytvorené z papiera. Môže sa stať, že vám rozožerie tapety, knihy či dokonca rodinné fotografie. Okrem papiera sa švehla živí odumretou ľudskou kožou, nechtami, vlasmi alebo sacharidmi v kuchyni.

Pomáha zvýšená čistota a sucho

Rybenky sa vám v domácnosti neobjavia v prípade, že budete kúpeľňu a toaletu držať v čistote a suchu. Pomáha aj častejšie vetranie. Po kúpaní vždy dobre vytrite zem a pustite odvetrávanie. Prílišnú vlhkosť vám pomôže eliminovať odsávač vlhkosti. Nezabúdajte vysušiť koberčeky a predložky. Niekedy švehly vyliezajú z odpadu. Na noc radšej uzavrite všetky odtoky štupľom. Pozornosť venujte škáram, v ktorých by mohla švehla naklásť vajíčka. Potrebné je ich opraviť. Kúpeľňu a toaletu raz za čas okrem bežných prípravkov umývajte vodou s octom. Veľmi účinný proti švehlám, ale aj proti plesni je parný čistič. Ten zlikviduje všetky zárodky nežiaduceho hmyzu.

Domáce prostriedky proti švehle

Švehly rýchlo zlikvidujte zmesou vanilkového cukru s kyselinou boritou. Túto zmes uložte na miesta jej výskytu. Po konzumácii sladkej pochúťky švehly uhynú. Švehly milujú sladkosti. Vyrobte si doma lapač z kartónu a medu. Na med sa rybenka prilepí a uschne. Pascou na švehly môže byť aj nastrúhaný surový zemiak, ktorý uložte na papieri do kútov miestností. Švehly sa počas noci do zemiakov zahrabú a vy ich ráno môžete zlikvidovať. Priam zázrakom v domácnostiach je levanduľa. Jej vôňa prekáža desiatkam druhov hmyzu. Podobne je na tom aj švehla. Levanduľu môžete doma pestovať v kvetináčoch alebo jej nasušenú zmes uložiť do malých sieťkovaných vrecúšok. Tie následne rozvešajte všade, kde chcete hmyz odpudiť. Levanduľa je účinná aj vo forme esenciálneho oleja. Švehly neznášajú ani vôňu citrusov – citrónu či pomaranča. Na vypudenie rybeniek použite ich sušenú kôru, esenciálne oleje z citrusov alebo priamo ich šťavu. Zopár kvapiek citrónu môžete naliať aj do vody, ktorou umývate zem.

Chemické prípravky

Samozrejme, že proti švehlám sa dá bojovať pomocou chémie. V bežných obchodoch sú dostupné rôzne spreje, ktorými pravidelne vystriekajte kúpeľňu a toaletu. Zakúpiť sa dajú aj špeciálne pasce, na ktoré sa švehly prilepia. Nie sú škodlivé a účinkujú spoľahlivo. Lepidlo na takýchto pascách nevysychá a vďaka tomu sa dá používať dlhšiu dobu.

Čítané: 2554 x