Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Bojujte proti smradľavým bzdochám

Datum: 27.11.2020

Malý hmyz, ktorý po jedinom dotyku nepríjemne smrdí sa objavuje v domácnostiach od júna do augusta. Bzdochy nie sú pre človeka nebezpečné, ale značne znižujú komfort bývania.

Okrem bytových priestorov ich nájdete aj na záhradke, kde ich prítomnosť zistíte po prehrabávaní sa v záhonoch. Bzdochy, ako už sám názov napovedá, smrdia po zdochlinách a vedia zamoriť pomerne veľké územie.

Stačí jeden dotyk a nepríjemný smrad je na svete

Bzdochy patria medzi hmyz, ktorý je rozšírený po celom svete. Objavených bolo celkovo 30 tisíc druhov. Dorastajú do veľkosti maximálne jedného centimetra. Bzdochy spoznáte podľa splošteného tela, dvoch párov krídiel, tykadiel, bodavo – cicavého ústrojenstva a troch párov nôh. Bzdochy patria medzi vytrvalých a zdatných letcov. V našich končinách sa môžete stretnúť s približne 900 druhmi bzdôch, z ktorých väčšina páchne. Prečo bzdocha nepáchne, keď sa nachádza v kľudovom režime? Je to spôsobené výlučkami  z pachových žliaz, ktoré sú aktívne len počas hroziaceho nebezpečenstva. Pach má útočníka odradiť a ochrániť bzdochy. Pri obrane bzdocha vylučuje sekréty, ktoré sú mierne jedovaté, ale len pre drobný hmyz. Počas zimy sú bzdochy neaktívne a spia po povrchom zeminy. Spod zeme vyliezajú hlavne v letnom období.

Sú smradľavé bzdochy škodlivé?

Bzdochy škodia hlavne rastlinám. Živia sa totiž ich šťavami a prenášajú medzi rastlinami rôzne ochorenia či vírusy. Dá sa teda povedať, že ich o škodcov, ktoré ničia rastliny v záhradách a na poliach. Rastliny po ich nájazdoch pomalšie rastú a menej rodia. Nie všetky druhy sú škodlivé. Niektoré pomáhajú pri ničení vošiek a roztočov. Pre ľudí nie sú bzdochy nebezpečné. Skôr nás otravuje ich lietanie okolo svetla a nepríjemný zápach. Nemusíte sa báť, že by vás uštipli. Vedia sa však vďaka jemným chĺpkom na predných nohách zachytiť na vašu kožu alebo na oblečenie. Striasť sa ich je zdĺhavé a nepríjemné. Bohužiaľ sa na ich nájazdy vo väčšej miere musíte pripraviť kvôli globálnemu otepľovaniu, ktoré prispieva k ich premnoženiu.

Ako zlikvidovať bzdochy v domácnosti a v záhrade

Mechanická ochrana

Rastliny v záhrade nemusíte ihneď striekať chémiou. Svoj účinok splnia siete, ktorými prikryjete rastliny. V záhradke môžete taktiež nasadiť zlatoočky, ktoré sú pre bzdochy prirodzeným nepriateľom. Pomôže aj ručné zbieranie bzdôch. Bzdochy nemajú radi výhonky a listy rajčín. Vysaďte do záhradky zopár týchto rastlín a bzdochy si návštevu rozmyslia. Predchádzajte ich výskytu dôkladným uprataním záhrady pred zazimovaním. V domácnostiach sa vyhnete bzdochám, ak si zaobstaráte kvalitné sieťky na okná a dvere. Bzdochy vlietnu do domu hlavne v noci, keď v izbách svietite.

Isekticídy a spreje

Ak napadli bzdochy vašu záhradku, použite na ich likvidáciu insekticídy. Hmyz, ktorý prenikne do interiéru vyhubíte niektorým z dostupných sprejov proti hmyzu. Bzdochy sa často množia v hline, a preto skontrolujte všetky črepníky na balkóne alebo terase. Vyskúšať môžete aj vôňu levandule, ktorú bzdochy neznášajú. V niektorých prípadoch pomôžu aj elektronické odpudzovače proti lietajúcemu hmyzu.

 

 

 

Čítané: 1682 x